Yerli Otomobil Üretiminde 4 ‘Babayiğit’ Yer Alacak

Yerli Otomobil Üretiminde 4 ‘Babayiğit’ Yer Alacak

Yerli otomobili devletin yüzde 49 hissesine sahip olduğu bir ortaklıkla üreteceği öğrenildi. Ortaklıkta en az 3-4 firmanın yer alması da bekleniyor. Yerli Otomobil üretim çalışmalarının ayrıntıları ortaya çıktı. Yerli otomobil devletin yüzde 49 oranında hisseye sahip olduğu 3-4 ortaklı bir konsorsiyum tarafından üretilecek. Yerli aracın üretiminde yeni iş modeli uygulaması yapılacak. Elektrikli olarak üretilecek aracın tasarımını

Yerli otomobili devletin yüzde 49 hissesine sahip olduğu bir ortaklıkla üreteceği öğrenildi. Ortaklıkta en az 3-4 firmanın yer alması da bekleniyor. Yerli Otomobil üretim çalışmalarının ayrıntıları ortaya çıktı. Yerli otomobil devletin yüzde 49 oranında hisseye sahip olduğu 3-4 ortaklı bir konsorsiyum tarafından üretilecek. Yerli aracın üretiminde yeni iş modeli uygulaması yapılacak. Elektrikli olarak üretilecek aracın tasarımını Türk tasarımcıların yapması planlanıyor. Otomobilin dizaynı için dünyaca tanınmış isimlerle görüşmeler yapılacak.  Görüşmelerde öncelik Türk tasarımcılara verilecek. Ortak çalışma teklif edilmesi planlanan tasarımcılara ikna etmek amacıyla yüksek maaşlar verilebilecek. Otomobilin tasarımında, daha önce tanınmış markaların çizimlerini de yapan Murat Günak ismi üzerinde duruluyor. Önce sedan modelinde üretilmesi düşünülen aracın son hali önceden tanıtımı yapılan tasarımdan biraz daha farklı olacak.

NİHAİ HEDEF KÜRESEL MARKA OLMAK

Hükümet küresel bir marka oluşturmayı amaçlıyor bu nedenle özel sektörle geniş kapsamlı bir yol haritası çiziliyor. Yerli otomobilin Türkiye’de tutmasından sonra öncelikli olarak komşu ve çevre ülkelere ihracatının planlandığı gelen bilgiler arasında. İkinci aşamada ise şu anda Türkiye’de üretilen yabancı araçların satıldığı Kuzey Afrika, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri gibi ülkelerde üretim tesisleri kurularak global bir marka oluşturulmaya çalışılacak.

YERLİ OTOYA TALEPLER GELMEYE BAŞLADI BİLE

Sivil toplum örgütlerinden de ‘Milli destek, küresel marka’ stratejisinin izleneceği yerli otomobil için destek verilmesi istenecek. Araçların henüz üretimi başlamamış olsa da iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na taleplerini iletmeye başladılar. 1 milyon civarında üyesi bulunan Memur-Sen ve Türkiye’nin ikinci büyük odası Ankara Ticaret Odası (ATO), yerli otomobilden almak için sıraya girmiş durumda.Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yerli otomobile her türlü desteği vereceklerini ifade ederek üretildikten sonra bu aracı kullanacaklarını söyledi. “ATO olarak yerli otomobili gücümüz nereye varırsa destekleriz. Gerekirse yerli arabalardan alırız. Şu anda dünyada en önemli otomotiv üreticisi ülkelerden biriyiz. Önemli olan yerli otomobilde Türkiye’nin markasının olması. Biz dünyada otomobili iyi yapan ülkelerden biriyiz zaten. Bu kapsamda her türlü desteğe hazırız” diye konuştu.

2 LİTRE BENZİNLE 100 km YOL

Yerli oto benzinli olan jeneratörle elektrik üretebilecek. Otomobilde benzin yakılıp elektrik üretileceği için tüketim ekonomik olacak bu özelliğiyle araç menzili artırılmış elektrikli bir otomobil olacak. Araçta öngörülen benzin tüketimi 100 kilometrede 2 litre şeklinde. Yerli otonun üretime çıkacak son dizaynı Mayıs 2018’de kamuoyuna tanıtılacak. B, C ve D segmentlerinde üretilecek yerli otomobil makam aracı olarak da kullanılabilecek.Yüzde 100 elektrikli olan modelin dışında benzinli ve dizel yakıt seçeneği de bulunacak olan yerli otomobilin seri üretiminin 2020 yılından önce gerçekleşmesi hedefleniyor.