YEREL YÖNETİMLER NASIL OLMALIDIR?

YEREL YÖNETİMLER NASIL OLMALIDIR?

YEREL YÖNETİM NEDİR VE NASIL OLMALIDIR? İnsanoğlu yerleşik hayata geçtikten sonra bir takım ihtiyaçlara sahip olduğunu, hepimiz biliyoruz. Bunun başında en temel haklarımızdan bir olan yaşama hakkı ve sosyal devlet ilkesidir. Bunları topluluk olarak yaşamış olduğumuz mahalde tek başımıza sağlamamızın mümkün olmamasından dolayı, Düzenli devlet dediğimiz Modern devlet yapısı oluşturarak yaşayan insanların ve toplumun genel

YEREL YÖNETİM NEDİR VE NASIL OLMALIDIR?

İnsanoğlu yerleşik hayata geçtikten sonra bir takım ihtiyaçlara sahip olduğunu, hepimiz biliyoruz. Bunun başında en temel haklarımızdan bir olan yaşama hakkı ve sosyal devlet ilkesidir. Bunları topluluk olarak yaşamış olduğumuz mahalde tek başımıza sağlamamızın mümkün olmamasından dolayı, Düzenli devlet dediğimiz Modern devlet yapısı oluşturarak yaşayan insanların ve toplumun genel ihtiyaçlarını çözmek adına  yerel yönetim modeli uygulanmaya başlanmıştır. Bu uygulanma yaşantımızda biz bireylere veya topluluğa ne kadar fayda sağlıyor, onun bilincinde olarak hareket etmeliyiz.

Yerel yönetim ( Belediye) bulunmuş olduğu ilin, ilçenin veya beldenin gelişmesi ve çıkarları için çalışır. Hizmetinin temel amacı yaşam kalitesini yükseltmek ve orada yaşayan topluluğa hizmeti en iyi şekilde sunabilmektir. Vatandaşın kamusal haklarını en iyi şekilde kullanması hususunda çalışır. Herkes için eşitlik ilkesine uygun olarak, hak ve hukukun korunmasına itina göstermeli, belirli kişilerin menfaatlerine uygun hususi ve onları kapsayan hesaplar ve planlar içerisine girmemelidir.

Vatandaşa her alanda eşit ölçüde hizmet götürmeli, yapılan hizmetler vatandaşın nazarında yükselir ve güven duygusundan dolayı ivme kazanır. Bölgesinde yapacağı sosyal yardımlarda, siyasi yandaşlarını ön plana koyarak diğer vatandaşına adil davranmasa hem insan haklarını ihlal etmiş olur. Hemde kul hakkına tecavüz etmiş olur. Bunun vicdani hesabını vermek ne kadar mümkün anlamak gerek.

Bölgesinin insanları için yeni iş istihdamları oluşturmalılar. Ancak bunu şeffaf belediyecilik yönetimine uygun, hak ve hukuk çerçevesinde,insanlar arasında ayrım yapmadan, (cinsiyet ve ideolojik) ayrım gözetmeden, eşitlik ilkesine uygun yapmalıdır. Belediye bünyesinde,çeşitli teknik konular ile alakalı halkı aydınlatacak ve onları doğru yola sevk edecek danışmanlıkların ve komisyonların oluşturulması ile Eğitim, Kültür,Sanat , Gençliğe yönelik sosyal aktiviteler konusunda destek olmaya çalışılmalıdır. Her mahallede kent konseyi oluşturularak, O mahalledeki halkın genel istekleri ve sorunları hakkında istişare ederek. Böylece halkın katılımını sağlayan şeffaf belediyecilik görüntüsünü sergilenmiş olur. Bölgesindeki sivil toplum örgütlerini de fikirleri zaman zaman alınarak, bölgenin sorunlarına ulaşmada büyük sinerjiden faydalanılır. Belediye bünyesinde bulunan,İdari işlemler, imar mevzuatları, zabıta, itfaiye, halkla ilişkiler gibi çeşitli hizmet ünitelerinin daha modern ve rasyonel hizmetler sunabilmeleri için teknolojik açıdan ve eğitimli kişilerden oluşturulması gerekir. Bölgede bulunan gençlere yönelik bedensel ve zihinsel gelişimine yönelik Spor kompleksleri ve mekanlar oluşturulmalı.

BELEDİYE BAŞKANI NASIL OLMALIDIR?

Belediye Başkanı olacak kişinin her şeyden önce manevi ve ahlaki sorumluluk duygusunu taşıyan, vizyonu geniş rasyonel düşünen  işine saygısı olan , aktif ve adaletli olmalıdır. Belediye çalışanlarını çok iyi denetleyen ve gözleyen halka yapılacak hizmetlerin takipçisi olma yetisine sahip olmalı, dürüstlüğünden ödün vermeyen,sorunları anlayabilen,hızlı kararlar verebilen çözüm üretebilen liderlik vasıfına sahip olmalı. Belediye başkanı seçildikten sonra siyasi kimliğini bir kenara koymalı, kendi yandaşlarının değil. Kendisine oy veren veya vermeyen herkesi kucaklamalı, amiyane bir deyimle bu mahallenin şu sokağında bulunanlar bana oy vermedi. Onlara hizmet yok deme lüksüne sahip olmamalıdır. Cinsiyet ve bölge ayrımcılığı yapmayan,halkın kolay ulaşabildiği,halkın sesine kulak veren,bölgesinin her türlü ihtiyaçlarını tahlil edebilen,geleceğe yönelik bölge ve halkın yararlanması için projeler üretebilen,geliştirebilen veya uygulayan ve uygulatabilen biri olmalıdır. Vatandaşın düşüncelerine değer veren ve projelere vatandaşın katılımını sağlayacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Bölgesinin sosyo ekonomik yapısını iyi bilen, belediyenin imkanlarını ve gelirlerini bölgenin yararına kullanabilecek akla ve bilgiye sahip olmalıdır. Kendi kişisel çıkarlarını vatandaşın çıkarlarından üstün tutmamalı,adil ve paylaşımcıl olmalıdır.

Değerli okurlarım, belediye başkanları kendi yandaşlarını zengin etmek için bu göreve talip olmamalılar.Belediyeler bir inşaat firması değildir.Halkın beklentisi sadece alt yapı ve  güzel kaldırımlar şık sokak aydınlatmaları,çöplerin toplanması , şehir mobilyası düzenleyerek halkın gözünü boyamamalılar. Bunlar zaten belediyenin asli görevleridir.Bir belediye başkanı halkına yeni projeler ve sosyal etkinlikler altına imza atmazsa başarıyı sağlayamazlar. Vatandaşında şunu bilmesini önemle altını çiziyorum. İktidarda hangi belediye varsa ona veririm mantalitesinden vazgeçmeli, takım tutar gibi partizan davranışlarla belediye başkanı seçmemeli, adayların projelerine ve etkin davranışlarına bakarak bana ve bölgeme daha iyi hangi kişi hizmet verir düşüncesi ile hareket ederek seçersek inanın doğru seçimi yapmış oluruz veya olursunuz, maddi çıkarlar doğrultusunda siyaset güruhlarına paye verirseniz, inanın bunun faturasını yine hepimiz birlikte öderiz. Seçime ramak kalan bugünlerde adil, şeffaf bir belediye anlayışı ile demokratik haklarımızı sandıklara yansıtarak, gelecek nesillerimize daha kazançlı ve donanımlı bir miras bırakmak için dürüst ve güvenilir adaylara destek vermek, bilinçli olarak görevimizi yerine getirme dileğiyle….