Vejeteryan beslenmenin faydası var mıdır? Vejeteryan beslenme çeşitleri nelerdir?

Vejeteryan beslenmenin faydası var mıdır? Vejeteryan beslenme çeşitleri nelerdir?

Vejeteryan beslenme hiç et tüketmeden beslenmeye denir. Hayvansal hiçbir gıdayı tüketmeyen ve beslenmelerini yalnızca bitkisel ürünlerden alan kişiler de vejeteryan dır. Vejeteryan beslenme çeşitleri nelerdir? Vejeteryan beslenmenin faydası var mıdır? Sizler için araştırdık. Vejeteryan beslenme çeşitleri nelerdir? Veganlar: Kesinlikle hayvansal hiçbir gıda yemezler. Beslenmelerinde tahıl, sebze ya da meyve türü gıdalar yer alır.Lakto-Ovovejeteryanlar: Hiç et

Vejeteryan beslenme hiç et tüketmeden beslenmeye denir. Hayvansal hiçbir gıdayı tüketmeyen ve beslenmelerini yalnızca bitkisel ürünlerden alan kişiler de vejeteryan dır. Vejeteryan beslenme çeşitleri nelerdir? Vejeteryan beslenmenin faydası var mıdır? Sizler için araştırdık.

Vejeteryan beslenme çeşitleri nelerdir?

Veganlar: Kesinlikle hayvansal hiçbir gıda yemezler. Beslenmelerinde tahıl, sebze ya da meyve türü gıdalar yer alır.Lakto-Ovovejeteryanlar: Hiç et yemezler. Ancak süt ev yumurta yerlerLaktovejeteryanlar: Et, balık ve yumurta yemeyip, süt ürünlerini tüketirler.Ovovejeteryanlar: Et, balık ve süt ürünlerini yemeyip, sadece yumurta kullanırlar.Peskovejeteryanlar: Et ve tavuk yemezler. Balık, yumurta,süt ve süt ürünleri yerler.Yarı vejeteryanlar: Yalnızca kırmızı et yemeyenlere denir.Fruiyarianlar: Sadece meyve ile beslenirler.

Vejeteryan beslenmenin faydası var mıdır?

  • Vejetaryen beslenmede yer alan, bitki yağlarının sağlık açısından ne kadar değerli besinler olduğu bilinmektedir. Hayvansal gıdalardan alınan yağların, insan sağlığına olan zararı da günümüzde çok iyi bilinen bir durumdur. Bu nedenle hayvansal yağlardan uzak yaşayan vejetaryenlerde şişmanlık, hazımsızlık ve bağırsak tembelliği gibi rahatsızlıklar çok daha az görülen problemlerdir.
  • Vejetaryen beslenenlerin kan kolesterolü düşük olur. Ortalama olarak ifade edildiğinde, vejetaryenlerin kolesterol seviyeleri vejetaryen olmayanlara göre yaklaşık 40 mg daha azdır. (Hatta yağsız vegan beslenenlerde kolesterol çok daha iyi bir seviyeye iner.)
  • Kalp damar hastalıklarına bağlı meydana gelen ölüm riski vejetaryenlerde et tüketenlere oranla % 24 daha azdır. Ayrıca yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve obezite gibi sorunlar da vejetaryenlerde daha az görülür.
  • Böbrek taşı, safra kesesi problemleri, kemik erimesi gibi bazı rahatsızlıklar vejetaryenlerde daha azdır.
  • Vejetaryenlerde kabızlık ve hemoroid de daha az görülür. (Bağırsaklar, bitkisel kaynaklı beslenmeden dolayı alınan, bazı besinlerdeki yüksek lif içeriği nedeniyle daha iyi çalışır.
  • Vejetaryen beslenme bir yaşam biçimidir ve genellikle insanların daha sağlıklı bir hayat için aldığı bir önlemdir. Beslenmeden başka vejetaryenler daha az sigara içer, kilo almamaya çalışır ve spor yapmaya da dikkat ederler.

Sonuç olarak; vejetaryen beslenme her ne kadar sağlıklı görünse de, bazı vitamin ve mineraller hayvansal besinlerden daha çok ve daha kolay alınabilmektedir. Bu yüzden vejetaryenlerde bunların eksikliği ve eksikliğine bağlı rahatsızlıklarda sıkça görülmektedir. Bizlerin tavsiyesi her şeyden ihtiyaç kadarını tüketip sağlıklı bir yaşam sürmeniz.