Tütün lobisi Almanya’da kanunları engellemek için herkesi nasıl satın aldı?

Tütün lobisi Almanya’da kanunları engellemek için herkesi nasıl satın aldı?

Almanya’da Federal Hükümet’in uyuşturucuyla mücadele sorumlusu Marlene Mortler (CSU), caddelerdeki devasa sigara reklamlarının yasaklanmasını istiyor. Federal Beslenme Bakanı Christian Schmidt’in (CSU) desteğini de alan Mortler, içinde bulunduğumuz yasama döneminde bu planını hayata geçirmekte kararlı görünüyor.Mortler’e göre hükümetin birkaç milyon Euro harcamada bulunarak okullardaki aydınlatıcı faaliyetleri desteklerken bir şirketin devletin ayırdığı bu bütçenin kat be kat

Almanya’da Federal Hükümet’in uyuşturucuyla mücadele sorumlusu Marlene Mortler (CSU), caddelerdeki devasa sigara reklamlarının yasaklanmasını istiyor. Federal Beslenme Bakanı Christian Schmidt’in (CSU) desteğini de alan Mortler, içinde bulunduğumuz yasama döneminde bu planını hayata geçirmekte kararlı görünüyor.Mortler’e göre hükümetin birkaç milyon Euro harcamada bulunarak okullardaki aydınlatıcı faaliyetleri desteklerken bir şirketin devletin ayırdığı bu bütçenin kat be kat fazlasını harcayarak çocukların okul yolu üzerinde devasa reklam afişleriyle boy göstermesine izin vermek anlamsız. Zaten araştırmalar da bu tür reklamların özellikle gençleri çok etkilediğini gösteriyor.

TÜTÜN LOBİSİ AYIRDIĞI BÜTÇE İLE BELEDİYELERİ TARAFINA ÇEKMİŞ DURUMDA

Mortler ve Schmidt kararlı ancak işleri yine de kolay değil. Birlik partilerinde (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’de (SPD) bu talep karşısında direnç gösterenler var. Bu yüzden de geçen yıl yasağı sağlayacak kanun tasarısı çıkarılamadı. Tütün lobisi ve reklamlardan gelir elde eden belediyeler de yasağın çıkmaması için elinden geleni yapıyor.

SİYASİLER TARTIŞADURSUN TÜTÜN LOBİSİ REKLAM İÇİN MUSLUĞU ÇOKTAN AÇTI

Tütün sanayii, siyasetteki bu gitgellerden iyi istifade etmişe benziyor. Bu ortamda caddelerdeki afişlere ve sinemalardaki reklamlara daha çok yatırı yapan şirketler bunun için yüzlerce milyonluk harcamayı göze alıyor. Örneğin 2014 yılında bu reklamlara 196 milyon Euro harcanırken, bu rakam 2015 yılında 228 milyon Euro’ya fırlamış. Tütün sanayii bunun yanı sıra elektronik sigara reklamına da yatırımda bulunuyor.Mortler ise pes etmiyor ve şöyle diyor: “Net bir şekilde şunu söylemek lazım. Sigara öldürüyor, aileleri mahvediyor, sağlık sisteminde korkunç meblağlara mal oluyor ve hastalıktan kaynaklanan sebeplerle iş hayatını sekteye uğratarak ekonomiyi her yıl milyarlarca Euro zarara sokuyor.

YILDA 120 BİNDEN FAZLA ÖLÜ, 80 MİLYAR EURO ZARAR

Hiç de haksız olmayan uyuşturucuyla mücadele sorumlusu şu bilgileri paylaşıyor: “Sigara içenlerin en çok yakalandığı hastalık kanser. Erkeklerde bu oran yüzde 52 iken, kadınlarda yüzde 41. Yılda 120 binden fazla ölü ve 80 milyar Euroluk zararın olduğu bir ortamda gençlerin sigaraya başlamaması için elden ne geliyorsa yapmak gerekiyor.”