Merkel’den Hollanda’ya tam destek ve dayanışma sözü

Merkel’den Hollanda’ya tam destek ve dayanışma sözü

Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU), Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan diplomatik krizde Hollanda’nın yanında yer aldı ve bu ülkeye olan dayanışma ve desteğinin tam olduğunu söyledi. Merkel, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘nazi kalıntıları’ sözünü eleştirdi ve bu gibi benzetmelerin tamamiyle yanıltıcı olduğunu ve çekilen acıları masum hale getirdiğini dile getirdi. Merkel’den önce hükümet sözcüsü

Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU), Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan diplomatik krizde Hollanda’nın yanında yer aldı ve bu ülkeye olan dayanışma ve desteğinin tam olduğunu söyledi. Merkel, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘nazi kalıntıları’ sözünü eleştirdi ve bu gibi benzetmelerin tamamiyle yanıltıcı olduğunu ve çekilen acıları masum hale getirdiğini dile getirdi.

Merkel’den önce hükümet sözcüsü Steffen Seibert de Hollanda ile dayanışma içinde olduklarını söylemişti. Seibert, “Federal Hükümet olarak Hollanda’nın aldığı önlemleri ne değerlendirecek ne de eleştirecek değiliz” demişti. Seibert buna ek olarak Türkiye tarafından Hollanda hükümetine ve halkına yönelik ölçüsüz açıklamalar karşısında Hollanda ile dayanışma içinde olduklarını söylemişti.

Başbakan Merkel, Hollanda’nın Aile Bakanı Fatma Betük Sayan Kaya’yı istenmeyen kişi olarak sınırdışı etmesinden iki gün önce Türkiye’yi uyarmış ve nazi benzetmelerine son verilmesini istemişti.

SPD LİDERİ SCHULZ’TAN ‘SİZ ÖNCE KENDİ ÜLKENİZİ YÖNETİN’ ÇIKIŞI

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz da Türk hükümetini sert dille eleştirdi. Hükümette yer alan isimlerin yabancı ülke ziyaretlerini parti politikalarına alet etmemesini isteyen Schulz, görev alanına düşen konularla ilgili olarak Almanya’ya gelen her hükümet görevlisine hoşgeldin diyeceklerini, ancak başbakan veya dışişleri bakanı olarak karşılanmak isteyenlerin bu ziyaretlerinde parti politikasını öven propagandadan başka bir şey yapmamaları halinde bunun kabul görmeyeceğini hesap etmek durumunda olduklarını dile getirdi.

AB ÜLKELERİ DE HOLLANDA İLE DAYANIŞMA İÇİNDE OLSUN

Avrupa Parlamentosu Başkanı olduğu dönemde de Türk hükümetine yönelik sert eleştirilerden geri kalmayan Schulz, başbakanlığa giden yolda da aynı tonu sürdürdü ve “Kendi ülkenizi yönetin, dış ülkelerdeki vatandaşlarınızı zorla bölmeyin” çağrısında bulundu.

SPD’nin aynı zamanda genel başkanı olan Schulz, bu tarz bir politikayı tehlikeli bulduğunu söyledi ve AB üyesi ülkelerden de bu konuda ortak tavır sergilemesini istedi.

SAYAN KAYA İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLMESİNE RAĞMEN HOLLANDA’YA GEÇMİŞTİ

Diplomatik kriz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya uçması planlanan uçağına izin verilmemesiyle başlamıştı. Bunun üzerine Almanya’da bulunan Aile ve Sosyal İşler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya Hollanda’ya geçmiş ve Rotterdam’daki Türkiye Başkonsolosluğu’na gitmek istemişti. Ancak bakan istenmeyen kişi olarak beraberindeki diplomatlarla birlikte durdurulmuş ve Türkiye toprakları sayılan başkonsolosluğa alınmamıştı.