Kışın Ucuz Isınma Yöntemleri

Kışın Ucuz Isınma Yöntemleri

Havalar artık iyiden iyiye soğumaya başladı. Bu durumda ev giderlerine bir kalem daha eklenecek, ısınma masrafı. Uygulayacağınız basit fakat etkili bazı yöntemlerle ısınma giderlerinde tasarruf sağlamanız mümkün. Konutlarda soğuk günlerdeki sıcaklığın 20 derecede tutulmasının doğalgaz tüketimini azaltacağı, her bir derecelik iç sıcaklık artışında yüzde 5-6 civarında fazladan enerji sarfiyatı oluştuğu ifade ediliyor. Peki kışın ucuz

Havalar artık iyiden iyiye soğumaya başladı. Bu durumda ev giderlerine bir kalem daha eklenecek, ısınma masrafı. Uygulayacağınız basit fakat etkili bazı yöntemlerle ısınma giderlerinde tasarruf sağlamanız mümkün. Konutlarda soğuk günlerdeki sıcaklığın 20 derecede tutulmasının doğalgaz tüketimini azaltacağı, her bir derecelik iç sıcaklık artışında yüzde 5-6 civarında fazladan enerji sarfiyatı oluştuğu ifade ediliyor. Peki kışın ucuz ısınma yöntemleri nelerdir?Uzmanlar, binalarda yapılacak yalıtım çalışmalarıyla ve ufak tadilatlarla ısıtma giderlerinde yüzde 50 yalitimcivarında tasarruf sağlanabileceğini belirtiyor. Isı yalıtımının tüm binaya uygulanması, sistemdeki verimliliği arttırır. Bir binanın ısı yalıtım sistemlerinin maliyeti, bina maliyetinin yüzde 3 ile 5’i arasında değişmektedir. Bu rakam başlangıçta çok yüksek görünse de ısı yalıtımından sağlanacak enerji tasarrufuyla yalıtıma aktarılan maliyet birkaç yıl içinde kendini amorti edecektir.

Kışın Ucuz Isınma Yöntemleri

Ayrıca ısı yalıtımı dışında evlerde günlük alışkanlıkları değiştirerek uygulanabilecek basit ancak etkili kışın ucuz ısınma yöntemleri:

  • Kış döneminde güneş alan cephede bulunan pencerelerin perdeleri açılmalı, güneş gittikten sonra kapatılmalıdır. Güneş gittikten sonra kalın perdelerin camdan dışarıya kaçan ısıyı içeride tutmaya yardımcı olduğu unutulmamalı. Uygun perde seçimi ve kullanımıyla pencere kaynaklı ısı kayıplarının yüzde 25’i önlenebilir.
  • Evlerdeki ısı kayıplarının yüzde 25’ine yakını pencereler ve kapılardan kaynaklanmaktadır. Çift cam kullanarak, pencerelerden kaynaklanan ısı kaybını yüzde 50’ye varan oranda azaltmak mümkündür.                                                                                                                                  pencere-banti
  • Her kış öncesinde pencere bandı veya sünger kullanılarak, pencerelerin ve kapıların kenarlarından gerçekleşen hava sirkülasyonu engellenmelidir. Hava akımı sürekli devam edeceği için küçücük bir delik bile kalsa ciddi ısı kaybına sebep olur.
  • Evlerde yapılan yanlışlardan biri de radyatörlerin(kalorifer peteklerinin) hemen önüne koltuk, çekyat vb. eşya konmasıdır. Hatta uzun perdelerin radyatörün üzerini örtmesi bile ısı akışına engel olur ve ısınma maliyetini artırır. Radyatörlerin ve ısıtıcıların önüne veya üzerine, ısı akışını engelleyecek şekilde eşya veya çamaşır konmamalıdır. Çamaşırlar; balkon, kurutma askısı vb. yerlerde ısıtıcı veya radyatörden uzakta kurutulmalıdır.
  • Isı kaybının yaşandığı bir diğer nokta radyatörlerin arkasında bulunan ve dış cepheye bakan yalitim-levhasiduvardır. Bu duvarın dış tarafı çok soğuk olduğundan içerideki sıcak havayı emer. Burada oluşacak ısı kaybını önlemek için radyatörle duvar arasına alüminyum kaplı yalıtım levhaları yerleştirilmelidir.
  • Radyatörlerin havası kış başında mutlaka alınmalı, eğer varsa radyatör bağlantı borularındaki su sızıntıları giderilmelidir. Bu işlemler yapılmazsa kombi veya kalorifer basıncı sürekli düşer ve ortam ısınmaz.
  • Bunların dışında ısıtıcı cihazların bakımlarının düzenli olarak yaptırılıp filtrelerinin düzenli olarak temizlemesi, radyatörlere ısı ayarlı vanalar takılması, oda sıcaklığı yükseldiğinde kombiyi otomatikayarli-vana olarak durduran cihazlar kullanılması da ısınma maliyetini azaltan diğer uygulamalar olarak söylenebilir.
  • Yapılan yanlışlardan biri de evden çıkarken kombinin tamamen kapatılmasıdır. Siz dönene kadar ev soğur ve ortamı eski sıcaklığına ulaştırana kadar kombi normalden çok daha fazla çalışarak enerji kaybına sebep olur. Kombiyi tamamen kapatmak yerine düşük ısıda da olsa çalıştırmaya devam etmek daha doğrudur.
  • Uzmanlar düşürülecek her 1 derece ısı karşılığında yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlanabileceğini belirtiyor. Bu yüzden evin içindeki sıcaklık değerleri oturma odası için 22, yatak odası için 20 ve koridorlar için 18 derece olarak ayarlanmaya çalışılmalıdır.