Karlsruhe Başkonsolosu’ndan sözde soykırım sergisine misilleme

Karlsruhe Başkonsolosu’ndan sözde soykırım sergisine misilleme

Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol, Konstanz Kaymakamlığının 1915 Ermeni Olayları’nı ‘soykırım’ olarak gösteren bir sergiye kapılarını açmasına sert tepki gösterdi. Başkonsolos Örnekol, kaymakamlığın bu girişiminin Almanya’daki Türk toplumunu hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.Örnekol’un soykırım sergisine tepkisi bununla sınırlı kalmadı. Kamuya hizmet veren bir devlet kurumunun önyargıları besleyen böylesi bir sergiye hamilik etmesini Türklerin bir aşağılama olarak göreceğine

Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol, Konstanz Kaymakamlığının 1915 Ermeni Olayları’nı ‘soykırım’ olarak gösteren bir sergiye kapılarını açmasına sert tepki gösterdi. Başkonsolos Örnekol, kaymakamlığın bu girişiminin Almanya’daki Türk toplumunu hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.Örnekol’un soykırım sergisine tepkisi bununla sınırlı kalmadı. Kamuya hizmet veren bir devlet kurumunun önyargıları besleyen böylesi bir sergiye hamilik etmesini Türklerin bir aşağılama olarak göreceğine dikkat çeken başkonsolos bir de uyarıda bulundu. Örnekol, söz konusu serginin Konstanz şehrinin Türkiye’deki kardeş şehir faaliyetleri açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

İLİŞKİLERİN GERİLECEĞİNİ BİLE BİLE SOYKIRIM SERGİYE İZİN VERDİLER

Kaymakamlık esasında bu gezici serginin Konstanz’a da uğraması konusunda epey tartışmış ve tepkiyle karşılaşılabileceği görüşülmüştü. Konstanz şehir yönetimi Federal Meclis’in 1915 Ermeni Olayları’nı ‘soykırım’ olarak nitelendirmeye karar vermesinden sonra iki ülke arasında yaşanan gerilim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Almanya büyükelçisini çağırması, Alman milletvekillerine İncirlik’teki Alman askerlerinin ziyaret yasağı konması ve daha bir sürü önlem Türkiye’nin sergiye kayıtsız kalmayacağını gösteriyordu.

SERGİYE BAŞKONSOLOSUN UYARISINI DA DAHİL EDEREK MEYDAN OKUDULAR

Bütün bunlara rağmen kaymakamlık Alman-Ermeni Cemiyetinin gezici sergisine izin verdi ve bununla da yetinmeyerek uyarılardan birini serginin bir parçası haline getirdi. Bu uyarı tam da başkonsolos Örnekol’un kardeş şehir projelerinin zarar göreceğine dair uyarısı. Kaymakamlık, sergiyi ziyaret edenlerin bu uyarıyı da okuyabilmelerini sağlayarak Osmanlı’nın Ermenileri soykırıma uğrattığı ve Türkiye’nin de bunun bilinmesini engellemek için tehditte bulunacak kadar inkarcı davrandığı mesajını verdi.

ERMENİLER DE KAYGI DUYARAK İPTAL EDİLMESİNİ İSTEMİŞ

Konstanz Kaymakamı Frank Hämmerle de bu uyarıdan etkilenmiş görünmüyor. Serginin açılışında hoşgörüsüzlük ve nefretin insanları nereye götürebileceğini göstermek istediklerini söyleyen Hämmerle, maksatlarının suçlamak değil farkındalığı keskinleştirmek olduğunu dile getirdi. Kaymakama göre her toplumun kendi tarihiyle yüzleşmesi gerekiyor ve ayrıca düşünce özgürlüğü diye de bir şey var. Bodensee’de yaşayan Ermenilerin kendisine gelip sergiyi iptal etmesini istediklerini, aksi takdirde Türkiye’deki soydaşlarının zarar görebileceğini söylediğini dile getiren Hämmerle, bu talep karşısında ürktüğünü ifade etti. Hämmerle, “Sayın Erdoğan’ın kolu Konstanz’a kadar uzanıyor mu?” diyerek tepki gösterdi.

CEM ÖZDEMİR, DERS KİTAPLARINDA ALMANLARIN ROLÜNÜ DE GÖRMEK İSTİYOR

Konuya değinen bir diğer isim ise Ermeni Soykırımı oylamasının mimarı sayılan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir oldu. Özdemir konuşmasında, 20. Yüzyıl’daki soykırımların ele alınmasını eğitimin bir parçası olarak görülmesini istedi. Öğrencilerin soykırım ve tartışmalar hakkında bir şeyler okuyabilmesini önemli bulduğunu anlatan Özdemir, ders kitaplarında ‘Ermeni Soykırımı’na işaret eden bilgilerin eksik olduğunu dile getirdi ve buna örnek olarak soykırımda Almanların da parmağının olmasını gösterdi. 20. Yüzyıl’da başka soykırımların da olduğunu hatırlatan politikacı, bunlara örnek olarak Herero ve Nama halklarının uğradığı soykırımı gösterdi.Hala devam eden sergide, Türkiye’deki Ermeni mimarisinin geldiği durum gözler önüne seriliyor.