İran, Irak’ı elektriksiz bıraktı

İran, Irak’ı elektriksiz bıraktı

Elektrik ihtiyacını İran’dan karşılayan Irak, elektriksiz kaldı. Irak Elektrik Bakanlığı Sözcüsü Musab Muderis’in Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada “İran, Irak’ın biriken yaklaşık 1 milyar dolarlık borcundan dolayı 5 ana hatla verdiği bin 200 megavat elektriği tamamen kesti.” ifadelerini kullandı. 100 MİLYON DOLARLIK ÖDEME YAPILMIŞTI Irak’ın tamamen elektriksiz kalmaması için, Irak Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini söyleyen

Elektrik ihtiyacını İran’dan karşılayan Irak, elektriksiz kaldı. Irak Elektrik Bakanlığı Sözcüsü Musab Muderis’in Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada “İran, Irak’ın biriken yaklaşık 1 milyar dolarlık borcundan dolayı 5 ana hatla verdiği bin 200 megavat elektriği tamamen kesti.” ifadelerini kullandı.

100 MİLYON DOLARLIK ÖDEME YAPILMIŞTI

Irak’ın tamamen elektriksiz kalmaması için, Irak Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Musab, İran’a daha önce 100 milyon dolarlık borç ödemesi yapıldığını, ancak biriken borcun ödenmesi için herhangi bir kaynak temin edilmediğini belirtti.

IRAK’IN ELEKTRİĞİNİ 2016 YILINDA KESİLMİŞTİ

İran geçtiğimiz yıl 27 Temmuz 2016 tarihinde, Irak’ın biriken borcundan dolayı geçici süreliğine “Hürremşehr-Basra ve Kerhat el-Emar hattı” üzerinden verilen elektriği geçici süre kesmişti.


Buna da gözatın: İran’da Mobil uygulama üzerinden geçici nikah yapılıyor

mobil-uygulama-uzerinden-gecici-nikah-yapiliyorİran’da bir mobil uygulaması üzerinde oluşturulan gruplar üzerinden geçiçi nikah (muta nikahı) yapıldığı ortaya çıktı.

1 Saatten 99 Yıla kadar geçici nikah

İran’da İbtikar gazetesinin haberine göre söz konusu gruplara katılan kişiler, geçici nikah yapmak istediği kişiyi özelliklerine göre oluştutulan kategorilerden seçiyor. Üye olan kişi seçtiği kişiye “mihr” adı altında grup yöneticilerine de “danışman” hizmeti karşılığından belirlenen ücreti ödüyor.Ücretlere göre üye olan kişi 1 saat ile 99 yıl arası istediği kişi ile nikah yapabiliyor.

Geçici nikah kıymak için hiçbir şart yok

Mobil uygulama üzerinden kurulan söz konusu gruplara katılmak isteyen erkekler için hiç bir şart bulunmuyor. Her yaştan erkeğin katıldığı gruplarda geçici nikah kıymanın ücreti 2 milyon rival yani (yaklaşık 200 TL) ila 15 milyon rival (yaklaşık 1500 TL). Geçici nikah kıymak isteyen kadınlar içinde tek şart ise kimlik bilgilerini ve özelliklerini belirten formu doldurmak.Bu gruplardan birine üye olan bir kullanıcı ise şu bilgileri verdi; “Kadınların onurunu korumak için kimlik bilgileri sadece merkezde saklı tutuluyor ve başka hiçbir yerde kayıt altına alınmıyor. Bunun yanı sıra grupta hiçbir kadının fotoğrafları da paylaşılmıyor.”

Üye sayısı 7 bin kişiyi geçti

Gazetede yer alan habere göre, mobil uygulama üzerinden oluşturulan grupları kullanan kişilerin sayısı 7 bin kişiye ulaştığı açıklandı. Grup kurucusu ise yaptıkları işi ülkedeki kanunlara uygun olduğunu belirtti.Şiiliğin temel öğretilerinden olmakla birlikte Şiilerin bir kısmının tercih ettiği muta nikahı, kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret (mihr) karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşidi olarak İran’daki medeni kanuna göre yasal olarak uygulanıyor.