Hollanda meclisine üç milletvekili sokan Türk partisi düşündürüyor

Hollanda meclisine üç milletvekili sokan Türk partisi düşündürüyor

Hollanda’da birçok ülkenin aksine küçük partiler de meclise milletvekili sokabiliyor. Geçtiğimiz çarşamba günü sandık başına giden Hollandalılar meclise 13 partiden 150 milletvekili soktu. Bu mini partilerden biri de ‘Denk’. Türklerin kurduğu bu parti mecliste üç milletvekili ile temsil edilecek. HOLLANDA MECLİSİNDE GÖÇMENLERİN İDARESİNDE OLAN İLK PARTİ Partiyi Selçuk Öztürk ile birlikte Tunahan Kuzu kurmuş. Daha

Hollanda’da birçok ülkenin aksine küçük partiler de meclise milletvekili sokabiliyor. Geçtiğimiz çarşamba günü sandık başına giden Hollandalılar meclise 13 partiden 150 milletvekili soktu. Bu mini partilerden biri de ‘Denk’. Türklerin kurduğu bu parti mecliste üç milletvekili ile temsil edilecek.

HOLLANDA MECLİSİNDE GÖÇMENLERİN İDARESİNDE OLAN İLK PARTİ

Partiyi Selçuk Öztürk ile birlikte Tunahan Kuzu kurmuş. Daha önce sosyal demokrat parti PvdA’da politika yapan Kuzu ve Öztürk Türkiye doğumlu. Partinin adı Denk ve Hollanda dilinde ‘Düşün!’ anlamına geldiği gibi Türkçede de eşitliğe vurgu yapıyor. Siyaset bilimci Sjaak Koenig’e göre Denk yabancı kökenli Hollandalılar tarafından kurulan ve idare edilen bir parti olarak tek olma özelliğini taşıyor.

Partinin meclise girmesi ile tarih yazdıklarını ifade eden Kuzu ise bu başarının popülist sağcı Geert Wilders’in sebep olduğu kutuplaşma ile Türkiye ile yaşanan krize bir cevap niteliği taşıdığını düşünüyor.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE SOSYAL DEMOKRAT PARTİYİ BİLE SOLLADI

Denk, Hollanda çapında küçük bir parti olsa da iki büyük şehirde aldığı oylar küçümsenecek gibi değil. Rotterdam’da oyların yüzde 8,1’ini, başkent Den Haag’da yüzde 7,1’ini alan parti sosyal demokrat PvdA’yı bile geride bırakmayı başarmış. Üç kişilik parti Amsterdam’da da oyların yüzde 7,5’ini alarak PvdA’nın biraz gerisinde kalmış.

AİLE BAKANININ SINIR DIŞI EDİLMESİNE KARŞI ÇIKAN TEK PARTİ

Bununla birlikte Denk’te siyaset yapan isimler, Almanya’daki milletvekillerinin tamamında olduğu gibi göçmenlerle ve Türkiye ile ilgili konularda büyük partilerin politikalarına sadık bir çizgiyi takip etmiyorlar. Örneğin Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edildiği gece karşı çıkan tek parti Denk olmuştu.

PARTİ PVV GİBİ TOPLUMU KUTUPLAŞTIRMAKLA SUÇLANIYOR

Denk partisini eleştirenler de yok değil. Hatta bu partiyi Wilders’in partisi PVV gibi toplumu kutuplaştırmakla suçlayanlar bile var. Örneğin partinin lideri Kuzu Facebook üzerinden doktorların Felemenkçesi kötü olan göçmen hastaları olduğunda hassas davranmadığını söyleyince toplumu bölmekle suçlanmıştı. Denk, Wilders’in yıllarca İslam’a saldırması karşısında tepki gösterdiğinde de aynı suçlamalarla karşılaşmıştı. Parti, Ermeni Soykırımı kavramını kabul etmiyor ve bazı İslami kuruluşların devlet takibine alınmasını istemiyor. Partiyi sadece bu tutumundan dolayı ‘oldukça muhafazakar Türklerin partisi’ olarak görenler olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hollanda’daki kolu olarak görenler de var.

TROLLERİ POPÜLİZMDE WİLDERS İLE YARIŞIYOR

Denk de popülist sağcı PVV gibi sosyal medyada oldukça faal ve popüler. Parti bir defasında trolleri rakip partiden birine hakaret ettiği için özür dilemek zorunda kalmış. Denk, sosyal medyada popülizme sıkı sıkıya sarıldığı için Türk toplumuna nasıl bir gelecek vaat edeceği  meçhul.