Hollanda bizim lale ile nasıl milyarlar kazanıyor?

Hollanda bizim lale ile nasıl milyarlar kazanıyor?

Carolus Clusius, bundan dört asırdan fazla bir zaman önce kahve rengindeki lale soğanlarını Hollanda toprağına dikerken bu çiçeğin ülkesinin kaderine ne denli damga vuracağını sizce tahmin ediyor muydu? Botanikçi Clusius Avusturyalı bir diplomattan aldığı kökleri diktikten sonra elbette ülkenin manzarası değişti. Ancak lalenin getirdiği asıl başarı ekonomik alanda oldu.Bahar çiçekleri arasında birinciliği tartışılmaz olan lale

Carolus Clusius, bundan dört asırdan fazla bir zaman önce kahve rengindeki lale soğanlarını Hollanda toprağına dikerken bu çiçeğin ülkesinin kaderine ne denli damga vuracağını sizce tahmin ediyor muydu? Botanikçi Clusius Avusturyalı bir diplomattan aldığı kökleri diktikten sonra elbette ülkenin manzarası değişti. Ancak lalenin getirdiği asıl başarı ekonomik alanda oldu.Bahar çiçekleri arasında birinciliği tartışılmaz olan lale Hollanda’ya o gün bugündür para kazandırıyor. Tarihçilere göre 17. yüzyılda  Hollandalı tüccarlar bu çiçekten ayda 30 bin Euro kazanıyordu. Hatta 1634 fiyatlar o kadar artmış ki, bir soğan karşılığında bir ev almak bile mümkün oluvermiş. Hollandalıların bu çiçeğin aşkına servet dökmesi karşısında ülke ticareti daha fazla dayanamamış, vurguncular, tüccarlar ve halk hep birlikte büyük bir ekonomik çökme yaşamış. Borsa tarihinin bu ilk çöküşüne tarihçiler ‘Lale Çılgınlığı’ ismini vermiş.

TÜRKİYE, HOLLANDA’NIN OSMANLI’DAN GİDEN LALE İLE YAPTIĞI TİCARETİ UZAKTAN İZLEMEKLE YETİNİYOR

Bugün gelinen noktada ise Hollanda artık ihraç şampiyonluğunda kendi rekorunu kırıyor ve Avusturyalı diplomatın Osmanlı’dan getirdiği laleyi dünyanın her tarafına satıyor. Ülke bu amaçla bu yıl 2 milyardan fazla lale üretmeyi hedefliyor. Hollanda her yıl 1,2 milyar Euro tutarında çiçek soğanı ihraç ediyor. Bu soğanların yarısı aşık oldukları bu çiçeğin soğanı ve en büyük alıcı yüzde 18 ile Almanlar. Almanları yüzde 9 ile ABD izliyor.

LALE ÇILGINLIĞI ALMANYA’YI DA SARMIŞ DURUMDA

Anneler Günü’ne kadar süren bu sezonda ise Hollandalılar yeni bir rekorun peşinde. Ülke bu sezon 2 milyardan fazla lale üretecek. Bu lalelerin yarısı Almanya’ya ihraç edilecek. Satışlardan yıllık 300 milyon Euro’luk bir ciro beklentisi olan üreticiler bu aralar yeni bir trend gözlemliyor. Buna göre artık Almanya’da Hollanda’da da olduğu gibi lale soğanı yerine lalenin kendisine olan revaç büyüyor. Özellikle ucuz market zincileri laleyi keşfetmiş vaziyette. Marketler, pahalı olmayan ve insanlara sevinç duygusu aşılayan laleler ile sadece lale satmıyor, insanları başka şeyler satın almaya da cezbediyor.

RUSLAR DA UCUZ OLDUĞU İÇİN LALEYE DÖNDÜ

Lalenin revaçta olduğu bir diğer ülke ise Rusya. Ruslar ekonomik durumun kötüye gitmesi sebebiyle gül yerine daha ucuz olan laleye yönelmiş. Ne var ki aynı gelişmeyi İngiltere için söylemek güç. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı sonrası ülkenin kendi para birimi değer kaybettiği için Hollanda lalelerinin fiyatı pahalanmış.

LALE HOLLANDALILARIN SADECE GEÇİM KAYNAĞI DEĞİL; HER ŞEYİ

Lale elbette Hollanda’nın tek geçim kaynağı değil. Ülkenin daha çok ihraç ettiği ürünleri de var. Ancak lalenin yeri başka. Şarkılarda, resimlerde, hatta iç çamaşırlarına varana kadar laleyi ülkenin her yerinde görmek mümkün. Bu kadar önem verildiğinden dolayı da bu bitki diğer ihraç ürünleri bir gün bitse bile Hollanda’ya hem neşe hem de para getirmeye devam edecek. Bunu her yıl bin kadar üreticinin Amsterdam’dan Kuzey Denizi’ne kadar uzanan kırmızı, mor, sarı, turuncu renklerine bürünmüş devasa tarlalarından anlamak mümkün.