Genç Bayanlar Polikistik Over Sendromuna Dikkat !

Genç Bayanlar Polikistik Over Sendromuna Dikkat !

Polikistik over sendromu (PCO), yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla beliren bir hastalıktır. Yumurtalıkta oluşan ve kist olarak adlandırılan bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir. Polikistik over sendromu genel anlamda 35 yaş ve altında bulunan yaş gruplarını tehdit etmektedir. Genç kızlarda da görülebilmektedir.  Üreme çağında olan kadınlar için Polikistik Over Sendromu,

Polikistik over sendromu (PCO), yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla beliren bir hastalıktır. Yumurtalıkta oluşan ve kist olarak adlandırılan bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir. Polikistik over sendromu genel anlamda 35 yaş ve altında bulunan yaş gruplarını tehdit etmektedir. Genç kızlarda da görülebilmektedir.  Üreme çağında olan kadınlar için Polikistik Over Sendromu, insulin seviyelerinin artmasına bağlı olarak meydana gelen hormonal düzensizlikler sonucu infertiliteye (kısırlığa)  neden olabilen ciddi bir hastalıktır.  

Belirtileri:

 *Adet düzensizliği*Sivilcelenmede artış*Cilt yağlanması*Tüylenmede artış*Kısırlık*Kilo artışı (şişmanlık)*Saç dökülmesi*Polikistik over sendromu bulunan kadınlarda uzun dönemde; şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile rahim kanseri görülebilir. 

Teşhisi:                              

polikistik-over-sendrAdet düzensizliği ve tüylenme birlikte olmuşsa teşhis rahatlıkla koyulabilir.*Yükselmiş serum testesterone ve androstenedione (erkeklik hormonları) seviyesi ile teşhis edilen bir hastalıktır* Vaginal ultrasonda yapılan muayenede artmış sayıda küçük folikül kistlerine (Polikistik görünümlü yumurtalar 6-10mm.büyüklüğünde) rastlanır.* Kanda insulin direnci ve bununla birlikte görülen artmış açlık kan insulin seviyesi hastalık göstergesidir.*Testesteron hormonunun yanı sıra böbrek üstü bezlerinin de hormon düzeyine bakılmasında yarar vardır. Eğer bu hormonların seviyesinin kan testleri ile yüksek olduğu gözlenirse tanı hemen koyulabilir. 

Tedavisi:

  * Stresten uzak, düzenli egzersiz yaparak ve yüksek lif içeriği olan yağdan fakir diyetle beslenip kilo verilmelidir. Kiloda hedef vücut kitle indeksini 27’nin altına indirmektir Hastaya uygulanan diyetler ve egzersizler en başarılı tedavi yöntemleridir.. *Eğer başvuran kişi çocuk sahibi olmak istemiyorsa adetlerin düzenlenmesi için doğum kontrol hapları kullanılabilir. Doğum kontrol hapları hormonlarda iyileşme sağlar buna bağlı kıllanma, kilo ve ciltte yağlanma şikayetleri geriler. *Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda ise, kişinin insülin direncini ayarlamak ve yumurtlamasını sağlamak gerekir. Polikistik over sendromu hastalığına sahip bazı kadınlarda haplarla yumurtlama oluşturulup  ve çocuk sahibi olmaları sağlanabilir. *Şeker hastalığında kullanılan bazı ilaçlar PCOS’da kullanılmaktadır. Bu ilaçların uzun vadeli kullanıldığında adet düzeni sağlamaya, kıllanmayı önlemeye, gebelikte şeker hastalığı oranlarını azaltmaya ve kısırlık tedavisi görenlerde hamilelik oranını arttırmaya etkisi olduğu saptanmıştır. *Yumurtlama bozuklukları nedeniyle gebelik elde edemeyen hastalarda yumurta gelişimini sağlamak için ilaç tedavisi uygulanabilir.Sağlıklı günler dileklerimle…