Fransa’da nükleer santral tehdidi

Fransa’da nükleer santral tehdidi

Fransa’da bulunan en eski nükleer santralinin insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu şikayet üzerine soruşturma başlatıldı.\r\n\r\n

Fransa’da bulunan en eski nükleer santralinin insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu şikayet üzerine soruşturma başlatıldı.Paris savcılığı, Fransa’nın en eski nükleer enerji santrali olarak bilinen Fessenheim’ın bölgede bulunan vatandaşların sağlığına zarar verdiği düşünülüyor. Bundan ötürü gelen şikayetler üzerine santral hakkında ön soruşturma başlatıldı. BFM televizyon kanalının yer verdiği haberde, çevre örgütü Greenpeace’in, “santralin çalışmasında çeşitli anormallikler bulunduğu, gerekli standartlara uyulmadığı ve bunun da insan sağlığını tehdit ettiği” ısrarlı şikayetlerinden dolayı ön soruşturma kararı aldığını duyurdu.

Fransa’da bulunan nükleer santraller derhal kapatılsın

Çevre örgütü Greenpeace, geçtiğimiz ekim ayında Fransa’nın Almanya sınırında bulunan ve 1978 yılından bu zamana kadar faaliyette olan bu tarz santrallerle ilgili olarak da suç duyurusunda bulunmuştu. Bunların yanı sıra Fransa’da bulunan en az 5 nükleer enerji santralin kamu güvenliğini açısından gereken standartları karşılanmadığı için hemen kapatılmasını istiyor.

Fransa’da kuş gribi tehlikesi

Fransa’nın Tarn bölgesinde oluşan kuş gribinin birçok çiftlik ve besihanede olduğu belirtildi. Hızla yayıldığı söylenen kuş gribinin tehlikesi büyük.İlk olarak Tarn bölgesinin Almayrac kasabasında görülen kuş gribi nedeniyle 7 bin ördek itlaf edildi. Ayrıca kuş gribi nedeniyle de 4 bin 500 ördek hastalıktan öldü. Fransa Tarım Bakanlığı’nın ördek çiftliklerinde bulunan H5N8 virüsünün bulunduğunu belirtmişti.Çiftliklerin etrafında 3 kilometre kadar koruma ve gözlem kararı alındı.

Kuş gribi nedir?

Kuş gribi (Avian İnfluenza , Tavuk Vebası, Pestis Avium, Bird Flu, Avian Flu)[1]. Virüs, kaynaklı ölümcül bir hayvan hastalığıdır. Virüsün H5N1 adındaki türevi insanları da öldürebilir.Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları başlangıç belirtileridir. Akciğerde ağrı görülür. Bunun sonucunda zatürre, solunum sıkıntısı ve ölüme kadar giden bir takım tablolar oluşabilir. Belirtiler hastalıkla temastan 2 -3 saat ile 3 -4 gün içinde kendini gösterir. Ancak, 7-10 günlük kontrol daha doğru olacaktır. Hücrelere yeterli oksijen gitmediği için vücut morarmaya başlar. Bu yüzden Endonezyalılar kuş gribine “mavi ölüm” diyor.Tarihsel olarak incelendiğinde 20. yüzyılda 9-39 yıl arayla antijenik sapma sonucu ortaya çıkan yeni virüs alt tiplerine bağlı dört ya da beş grip pandemisi olmuştur. 1918-1919yıllarındaki H1N1 pandemisinin 40-50 milyon kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir. Ardından 1957-1958 (H2N2), 1968-1969 (H3N2) ve 1977-1978 (H1N1) pandemileri olmuştur. Halen dünya üzerinde H3N1 ve H1N1 virüsleri birlikte dolaşmaktadır. H5N1 virüsü ise ilk 1983 yılında Amerika da görüldü.[2] 2016 yılında H5N8 kuş gribi virüsü Rusya’nın güneyinde yer alan Tuva Cumhuriyeti’ndeki yabani kuşlarda görüldü. Kanatlı hayvanlar için oldukça bulaşıcı olan virüs, Polonya ve Macaristan’a ulaşarak batıya ve güneye yöneldiği ve şimdiye kadar bu suş ile enfekte olan bir insana rastlanmadığı bildirilmiştir