Doğum sonrası beslenme nasıl olmalı?

Doğum sonrası beslenme nasıl olmalı?

“ Doğum sonrası beslenme nasıl olmalı?” sorusu kadınlar için doğru cevaplanması gereken bir sorudur. Çünkü çoğu yeni doğum yapmış anne, doğum sonrası iki zıt düşüncenin arasında kalır. Bunlardan biri hamilelik kilolarından bir an önce kurtulmalıyım, diğeri de iyi yemeliyim ki süt olsun. Doğumdan sonra ki ilk altı ay bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğinden

“ Doğum sonrası beslenme nasıl olmalı?” sorusu kadınlar için doğru cevaplanması gereken bir sorudur. Çünkü çoğu yeni doğum yapmış anne, doğum sonrası iki zıt düşüncenin arasında kalır. Bunlardan biri hamilelik kilolarından bir an önce kurtulmalıyım, diğeri de iyi yemeliyim ki süt olsun. Doğumdan sonra ki ilk altı ay bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğinden ilk altı ay sıkı bir diyet uygulanamaz. Yani hamilelikte alınan fazla kilolardan kurtulmaya başlama ancak bebek altı aylık olduktan sonra başlar. Ancak bu şu demek değildir: Doğumdan sonraki altı ay süt artsın diye her şey yenebilir. Bu kesinlikle doğru değil, çünkü süt miktarını artırdığı düşünülen şerbetli tatlılar, komposto tarzı besinler sadece anneye fazla kilo olarak geri dönüyor. Özellikle ilk altı ayda kilo kontrolü için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte bunlardan bazıları:

Doğum sonrası beslenme nasıl olmalı?   

*Günde en az 2,5–3 litre su tüketin. Sıvı ihtiyacınızı sadece sudan karşılayın.*Canınız çok tatlı istediğinizde sütlü tatlı ya da meyve tercih edin.* Aşırı yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.*Az az, sık sık yiyeceğiniz bir beslenme düzeni oluşturun.Ancak bebek altı aylık olduktan sonra bir diyetisyen kontrolünde ciddi bir beslenme programı belirleyin. Diyetisyen yol gösterir. Kilo verecek olan sizsiniz. O yüzden diyetisyen kontrolünde kilo vermeye çalışırken de aşağıdaki uyarılarımıza mutlaka dikkat edin.

Doğum sonrası beslenme programında nelere dikkat edilmeli?

*Yeni bir anne olarak çok fazla enerjiye ihtiyacınız var. Emzirdiğiniz için süt üretimi de önemli. Bu yüzden normal olarak almanız gereken kaloriden 400-500 kalori fazla alabilirsiniz.* Yeterli ve dengeli bir beslenme için proteinlere ihtiyacınız var. Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller protein bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca bu besinler B grubu vitaminleri, demir ve çinko bakımından da zengindir.*Bu dönemde ve ileri yaşlar da en çok ihtiyacınız olan mineral kalsiyum. Kalsiyum ihtiyacınız için günlük beslenmenize 3 porsiyon süt ya da süt ürünü koymalısınız.Sebze ve meyveler vitamin ve mineral içeriklerinden dolayı beslenme programınız için çok önemli. Bu yüzden her öğünde mutlaka sebze ve meyve tüketmeye çalışın.*Demir eksikliği sadece hamilelikte değil, hamilelik sonrasında da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu nedenle, doğum sonrasında da görülebilecek demir eksikliğini gidermek için öğünlerinizi demir bakımından zenginleştirin.  Kırmızı et, pekmez ve yumurta sarısı günlük beslenme programınıza ekleyin.