Çöpe atmayın değerlendirin

Çöpe atmayın değerlendirin

Yazımızın birinci bölümünde atmayıp değerlendirebileceğimiz ürünlerden bahsetmiştik, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Her gün neleri çöpe attığınıza dikkat edin ve neleri tekrar değerlendirebileceğinizi yeniden gözden geçirin. Bakalım tekrar değerlendirilebilecek neleri çöpe atıyorsunuz? Çöpe atmayın değerlendirin. Sizlere bu konuda fikir verebilmek amacıyla bu yazıyı hazırladık, bakalım neler tekrar değerlendirilebiliyor. Küçülmüş sabunlar           Kullanırken

Yazımızın birinci bölümünde atmayıp değerlendirebileceğimiz ürünlerden bahsetmiştik, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Her gün neleri çöpe attığınıza dikkat edin ve neleri tekrar değerlendirebileceğinizi yeniden gözden geçirin. Bakalım tekrar değerlendirilebilecek neleri çöpe atıyorsunuz? Çöpe atmayın değerlendirin. Sizlere bu konuda fikir verebilmek amacıyla bu yazıyı hazırladık, bakalım neler tekrar değerlendirilebiliyor.

Küçülmüş sabunlar          kuculen-sabun

Kullanırken küçülen sabunları çöpe mi atıyorsunuz? Çok az bir emek harcayarak sabun artıklarından yeni kalıp sabunlar, Figürlü hobi sabunları veya sıvı sabun yapabilirsiniz. Bu hobi sabunlarını arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz. Sabun parçalarını rendeleyip üzerlerine azıcık su ekleyin bir tencerede eriterek yeniden kalıba dökün, kalıp sabun olarak kullanın. Eğer hobi kalıplarına dökerseniz figürlü hediyelik sabunlar elde edersiniz. Eski sabunları değerlendireceğiniz bir seçenek daha var, onlardan sıvı sabun yapabilirsiniz.Sıvı sabunun yapılışı:

  • Önce kalıp sabunları çok küçük parçalar halinde doğruyoruz ve bir tencereye alıyoruz. Kısık ateşte, azar azar su ilave edilerek sabunu eritiyoruz. Sıvı sabun kıvamına gelinceye kadar tencereyi karıştırıyoruz. Daha sonra ocağı kapatarak sıvı sabunu soğumaya bırakıyoruz. Sıvı sabun soğuduğunda akışkanlığı istediğimiz kıvamda değilse koyduğumuz su yetersiz gelmiştir. Bu durumda azar azar sıcak su ilave ederek sıvı sabunun kıvamını tekrar ayarlayabilirsiniz.

Kumaş parçaları    paspas

Eski kumaş parçalarını da birçok alanda değerlendirmek mümkün yeter ki azıcık emek harcamaktan kaçınmayın. Eski kumaşları ekleyerek rengarenk koltuk örtüsü, battaniye, masa örtüsü, minder veya kırlent yüzü, kapı süsleri daha neler neler… Eğer çocuklarınızla hoşça vakit geçirmek isterseniz onlarla birlikte kumaş parçalarını dikebilir ve onlara dikiş dikmeyi öğretebilirsiniz. Kumaşları nasıl değerlendirebileceğiniz hayal dünyanızın ve vaktinizin genişliğiyle ayrıca yeteneklerinizle de doğru orantılı.

Atık yağlar

Atık yağlar evde kızartma vb. amaçlarla kullandığımız yağlardır. Son zamanlarda atık yağlarla ilgili bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılmış olsa da maalesef bu konu yeterince arkasında durulan bir konu değil. Bu yüzden konunun takipçisi olmak bize düşüyor. Lavabodan dökülen 1 litre yağ yüz binlerce litre içme suyunu kullanılmaz hale getiriyor. Evet, doğru okudunuz, atık yağların kirletme oranı bu kadar yüksek. Hem dünyamıza hem bizden sonraki nesillere zarar vermemek adına atık yağları çöpe atmamalıyız. Atık yağları bir yerde toplamalı ve bunları toplayan şirketlere veya belediyenin yetkili birimlerine ulaştırmalıyız. Unutmayalım kullanılmış yağlar çöp değildir!

Kahve telvesi, kullanılmış limon ve turşu suyu  kahve-telvesi-cilde-iyi-geliyor

İçtiğiniz kahvelerin telvesini atıyor musunuz? O zaman bir sürü para vererek aldığınız kozmetik ürünlerinden daha değerli bir ürünü çöpe atıyorsunuz demektir. Kahve telvesini yüzünüze sürerek peeling yapabilirsiniz. Ya da selülitleriniz varsa bunlar için kahve telvesi kullanabilirsiniz. Kahve telvesini biraz ısıtın ve selülitli bölgeye koyarak üzerini alüminyum folyo ile sarın.Sıktığınız limonların kabuklarını da atmayıp değerlendirebilirsiniz. Limon kabuklarını çorbaya veya tatlılara rendeleyebilirsiniz. Üzerine karbonat koyup fırınınızdaki yemek artıklarının lekelerini silebilirsiniz. Veya limon kabuğunu cildiniz için kullanabilirsiniz. Limonu dizlerinize ve dirseklerinize sürerek renk açıcı olarak kullanabilirsiniz veya yüzünüze sürerek cildinizi canlandırabilirsiniz.Turşunun suyunu da mı dökmeyelim diyorsanız, evet onu da dökmeyelim. Tükettiğiniz turşunun suyuyla tekrar turşu kurabilirsiniz. Böylece, daha önceden turşu yapmak için harcamış olduğunuz limon, sarımsak, tuz, yağ, su gibi malzemeleri tekrar harcamaz hem malzemeden hem zamandan kazanmış olursunuz.

Elektrikli eşyalar    bilgisayar-kasasindan-posta-kutusu

Elektrikle çalışan cihazlar da ömrünü tamamlayınca veya yenileri alınınca çöpe gidiyor. Aslında bunları da farklı amaçlarla değerlendirmeniz mümkün. Bunlarla dekoratif ürünler tasarlayabilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa veya uğraşmak istemiyorsanız bunları en azından geri dönüşüme kazandıran elektronik eşya mağazalarına ulaştırabilirsiniz.ampulden-teraryum-nasil-yapilir