Çocuklar neden okula gitmek istemez?

Çocuklar neden okula gitmek istemez?

Okullar açılalı yaklaşık iki ay oluyor. Hala okuluna alışamayan öğrenciler var mıdır? demeyin. Bu sayı tahminlerinizin çok üstünde. Özellikle küçük yaş gruplarında okula gitmek istememe aylarca hatta yıl boyu sürebiliyor. Bir de anne baba çalışıyorsa, çocuğu bırakacak kreş ya da anasınıfından başka alternatifleri yoksa bu sorun aile bireylerini bir hayli yıpratıyor. Sabah ağlayarak uyanmalar, okul

Okullar açılalı yaklaşık iki ay oluyor. Hala okuluna alışamayan öğrenciler var mıdır? demeyin. Bu sayı tahminlerinizin çok üstünde. Özellikle küçük yaş gruplarında okula gitmek istememe aylarca hatta yıl boyu sürebiliyor. Bir de anne baba çalışıyorsa, çocuğu bırakacak kreş ya da anasınıfından başka alternatifleri yoksa bu sorun aile bireylerini bir hayli yıpratıyor. Sabah ağlayarak uyanmalar, okul saati yaklaştıkça artan karın ağrıları ailelerin korkulu rüyası oluyor. Bu tarz problemlerin çözümü bireyden bireye değişir. Bazen sorun sadece aile içinde çözülebilirken bazen de bu mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım almak gereklidir. Bu yazımızda bu problemin nedenlerini araştırdık. Buyurun birlikte bakalım.

Çocuklar neden okula gitmek istemez?

Önceliğimiz bu sorunun yanıtını bulmak olmalı. Bununla ilgili kapsamlı bir araştırma ve çok iyi gözlem yapılmalı. İşte okula gitmek istememe için birkaç neden…Kardeş kıskançlığıEğer evde çocuğunuzdan daha küçük okula gitmeyen kardeşler varsa, çocuk da kardeşleri gibi evde kalıp oyun oynamak isteyebilir. Ebeveynlerin ilgisini çekmek amacıyla da okula gitmek istemiyor olabilir. Ya da okula gitmesini evden uzaklaştırılması olarak da yorumluyor olabilir.Okul kaynaklı faktörler                                            akran-zorbaligiÖğretmeniyle ilişkileri, arkadaşları ile paylaşımları, akran zorbalığı, arkadaşları arasındaki yeri, okulda yaşanan kötü bir olay, öğretmenin ya da ailenin yüksek beklenti düzeyi gibi nedenler okula gitmek istememeyi tetikliyor olabilir.Çevre kaynaklı faktörlerBir başka mahalleye taşınmış olma, terör gibi insan kaynaklı sorunlar, deprem, sel gibi doğa olayları çocuğun okula gitmekte isteksizliğine yol açabilir.Aile içi sorunlarAnne ya da babanın herhangi birinin depresyonda olması, ebeveynlerin yüksek düzeyde kaygısı   ve buna bağlı aşırı koruyucu davranışları, ebeveynlerden birinin çocuğundan ayrılma korkusu, ebeveynlerin boşanması yada boşanacak olması, bir yakının vefatı gibi sorunlarda okula gitmek istememeye neden olabilir.Gelişimsel sorunlarÇocuğun yaşıtlarına göre fiziksel ya da zihinsel geriliği, sosyal ve duygusal olarak yaşıtlarının gerisinde kalmasına neden olabileceğinden okula gitmek istememeyi tetikleyebilir.Çocuk kaynaklı faktörlerÇocuğun ebeveynlerden ayrılınca ebeveyni kaybedeceği korkusu yaşaması, ebeveynin kendisini okulda bırakıp kaçacağı korkusu, başarıyı aşırı önemseme ve bundan dolayı aşırı kaygısı, farklı takıntılar, aşırı içe kapanık olma, bağımlı kişilik yapısı gibi etkenler okula gitmek istememeye neden olabilir.Kısacası çocuğun okula gitmek istememe davranışını tek bir nedene bağlamak zordur. Nedeni ne olursa olsun okula devam etmeme ciddi bir durumdur ve bir uzmandan yardım almak gerekir.