“Avrupa’da çoğunluk Müslümanlardan asimile olmasını istiyor”

“Avrupa’da çoğunluk Müslümanlardan asimile olmasını istiyor”

Prof. Dr. Nilüfer Göle, Avrupalı Müslümanların topluma entegre olmak istediğini, ancak halkın çoğunluğunun onlardan asimile olmasını beklediğini söyledi. Göle’nin anlattığına göre insanların dini kurallara uymak istemeleri bile provokasyon olarak görülebiliyor.

Sosyolog Nilüfer Göle, Avrupa kamuoyunun büyük bir bölümünün Müslümanlardan kültürel olarak asimile olmalarını istediğini söyledi. Başta Almanya, Fransa ve İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde orta sınıf mensubu Müslümanlarla konuşarak araştırma yapan Göle, sadece popülist sağdan orta sınıf mensubu insanların değil, aynı zamanda sol görüşlü entelektüellerden feministlere kadar birçok kesimin dinin hayatın ortasına tekrar dönmesini bir tehdit olarak algıladığını ve Müslümanlarla oturup yeni değer yargıları geliştirmeye bile yanaşmadıklarını ifade etti.

HELAL BESLENME KONUŞULURKEN KONU HAYVAN HAKLARINA GETİRİLİYOR

Göle’nin kitap haline getirdiği araştırması kısa bir süre önce Almanca olarak da çıktı. Araştırmasıyla ilgili olarak FAZ muhabirlerinden Karen Krüger’e konuşan profesör, İslam ile alakalı tartışmaların da sorunlu olduğunu söyledi ve şöyle dedi: “Tartışmalar, insanların birbirine yakınlaşmasını beraberinde getirmiyor. Söz gelimi helal beslenme ile alakalı bir tartışmadan hayvan hakları çıkabiliyor ve din yine es geçiliyor.

ENTEGRE OLMAK İSTEYEN MÜSLÜMANLAR STRATEJİ BELİRLEMEK ZORUNDA

Göle’ye göre Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanlar anne-babalarının yaşadığı İslam’ı yaşamak yerine kendi yaşadıkları ülkedeki kültürel ortamı dikkate alarak dini bir yaşam kurmak istemelerine rağmen bu dışlanmaya maruz kalıyor. Fransa’da bir üniversitede ders veren Göle duruma şu örnekle açıklık getirdi: “Avrupa’nın gündelik iş hayatında her gün beş vakit namaz kılmak isteyen insanlar bir stratejiye ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden genç Müslümanlar dinlerine daha çok ilgi duyuyorlar. Dinlerini kamusal mekanlara taşıyarak Avrupa’ya yeni bir desen katıyorlar. Müslüman olan Avrupalılar da böyle yapıyor. İslam Avrupa’nın yerlisi olma yolunda.”

İSLAM’IN GEREKLERİNİ YAŞAMAK PROVOKASYON OLARAK GÖRÜLÜYOR

Bununla birlikte bir Müslümanın İslami beslenme kurallarını takip etmesinin bile provokasyon, hatta saldırganlık olarak algılanabildiğine dikkat çeken Göle, tartışmalara İslam’ı oryantalleştiren ve skandallaştıran seslerin yön vermesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bu kesimin Müslüman toplumun sadece radikallik, cihatçılık ve mültecilerin dertleri gibi olumsuz sonuçlar doğurduğuna yönelik bir intiba oluşturmaya çalıştırdığını kaydeden profesör, Müslümanların bu tartışmalara dahil edilmemesini problemli bulduğunu ifade etti. Göle, Fransa’da okullarda başörtüsünün yasaklanmasından sonra özel okula giden başörtülü öğrencilerin sayısının arttığını söyledi ve bu gibi yasakların Müslümanları toplumun dışına ittiğini dile getirdi.

TÜRKİYE’DE ARTIK ERDOĞAN’DAN BAŞKA KİMSE YOK

Göle, Türkiye’deki siyasi gelişmelere de değindi. Türkiye’nin güçlü bir lider ve kozmopolitizme karşı hoşgörüsüzlük çağrısı ile açık bir şekilde Doğu Avrupa’ya yaklaştığını anlattı ve şöyle dedi: “Artık sadece Erdoğan’ı görüyoruz. Ekibini görmüyoruz. Hatta Erdoğan ile birlikte AKP’yi kuranlar bile artık ortada yok.”