Aş otu nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir?

Aş otu nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir?

“Kişniş” halk arasında “aş otu” olarak bilinir. Maydanozgiller familyasındandır. Ülkemizde neredeyse her bölgede yetişmektedir. Asıl vatanı Akdeniz Havzasıdır. Hafif tüylü bir bitki olup pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Yazımızda sizler için aş otu nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir? konusunu ele aldık. Aş otu (kişniş) nerelerde kullanılır? Kişniş tohumu pastacılıkta, kişniş şekeri

“Kişniş” halk arasında “aş otu” olarak bilinir. Maydanozgiller familyasındandır. Ülkemizde neredeyse her bölgede yetişmektedir. Asıl vatanı Akdeniz Havzasıdır. Hafif tüylü bir bitki olup pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Yazımızda sizler için aş otu nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir? konusunu ele aldık.

Aş otu (kişniş) nerelerde kullanılır?

Kişniş tohumu pastacılıkta, kişniş şekeri yapımında, baharat olarak çorbalarda, yemeklerde, içki endüstrisinde, doğal ilaç yapımında, eterik yağı aroma tedavisinde ve kişniş tohumu aynı zamanda çay yapımında da kullanılır. Bazı bölgelerde kişnişin körpe yeşil yaprakları salatada ve güveç yemeklerinde de kullanılır. Yine bazı bölgelerde kökü ve gövdesi sebze yemekleri gibi pişirilip yenmektedir. Kişniş kullanımı çok eskiye dayanır. Eski mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil’de bile kişnişin faydalarından bahsedilmektedir. İşte bu faydalardan bazıları…

Aş otu (Kişniş) faydaları nelerdir?

*Kişnişin tohumları içeriğindeki yağlar sayesinde, mideyi uyarır bu özelliğinden dolayı da iştah açar, sindirime yardımcı olur ve hazımsızlığa iyi gelir. Mide üzerindeki etkisiyle mide ve bağırsak gazını da çözer.*Ani başlayan mide ağrılarına ve karın ağrılarına iyi gelir.*Özellikle çocuklarda görülen ishallerde ishal kesici etki yapar.*Yatıştırıcı, sakinleştirici etkisi hafiftir.*Kişniş antiseptik yani mikrop öldürücü etkiye de sahiptir. Akne ya da yaraların üzerine uygulanabilir.

Aş otu (kişniş) nasıl kullanılır?

Kişnişin bu saydığımız faydalarından yararlanabilmek için bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz sonunda toplanır. Çiçek içindeki tohumların olgunlaşması için çiçekler gölgeli ve havadar bir yerde bir süre bekletilir. Kuruyan çiçekler bir kağıt üzerine baş aşağı silkelenerek tohumlar toplanır. Bu işlemler evde yapılamazsa aktardan hazır kişniş tohumu da alınabilir. Elde edilen kişniş tohumlarından bir tatlı kaşığı kadar alınıp güzelce ezilir ve bir bardak kaynar suya eklenir. Sıcak su ve ezilmiş kişniş tohumu karışımı ağzı sıkıca kapanabilen bir kaba konur ve 5 dakika kadar beklenir, demlenmesi sağlanır. Bu şekilde elde edilen karışım yemeklerden önce birer bardak içilebilir. Yine kişniş tohumundan faydalanabilmek için yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.Not: Her bitkisel tedavide olduğu gibi kişniş de mutlaka bir uzman kontrolünde kullanılmalıdır.