Almanya’dan Türk politikacılara yasak yerine ceza

Almanya’dan Türk politikacılara yasak yerine ceza

Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilimden sonra Almanya referandum konuşmalarına karşı sesini yükeltmeye başladı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, kararlı bir dille bu tür konuşmalara karşı olduğunu söyledi. Bakan, “Bunu istemiyorum. Bir Türk seçim kampanyasının Almanya’da işi yok” dedi. De Maiziere’e göre nazi benzetmesinde bulunanlara ceza verilmeli. De Maiziere, Hollanda gibi

Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilimden sonra Almanya referandum konuşmalarına karşı sesini yükeltmeye başladı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, kararlı bir dille bu tür konuşmalara karşı olduğunu söyledi. Bakan, “Bunu istemiyorum. Bir Türk seçim kampanyasının Almanya’da işi yok” dedi. De Maiziere’e göre nazi benzetmesinde bulunanlara ceza verilmeli.

De Maiziere, Hollanda gibi Türk politikacıların Almanya’ya gelmesine yasak konmasına sıcak bakmıyor ve bu konunun akıllı bir şekilde tartılmasını istiyor. Bununla birlikte referandum konuşmalarına karşı tavır alınmasından yana olan bakan, örneğin Alman Ceza Kanunu’ndan yola çıkarak net sınırlar çizilmesini öneriyor.

ALMANYA’YA HAKARET EDENLER CEZA  ALIR

Bakan de Maiziere’e göre Federal Almanya Cumhuriyeti’ne veya onun anayasal düzenine hakaret edenler, kötü niyetle tahkir edenler cezaya tabi tutulurlar.  De Maiziere’nin çizdiği bu çizgi Almanya sık sık Nazi metotlarına başvurmakla suçlandığı için aşılmış durumda. Şayet Almanya içişleri bakanının önerisine göre hareket ederse önümüzdeki günlerde Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok daha sert bir restleşmeye kadar varabilir.

SAVUNMA BAKANI FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUMAKTAN YANA

Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise ilişkilerin bu noktaya gelmemesinden yana olan politikacılar arasında yer alıyor. Bakana göre Almanya serinkanlılıkla hareket etmeli ve fikir özgürlüğünü hukuk ve konun yoluyla korumaya devam etmeli. Bununla birlikte von der Leyen, tahammül edilemez Nazi benzetmelerinde bulunan bazı Türk politikacılarının böyle bir hakkı nereden aldıklarını kendi kendilerine sorgulamaları için net tavır sergilenmesinden yana.

EYALETLER HOLLANDA GİBİ YASAKTAN YANA

Eyalet yöneticileri ise referandum konuşmalarına karşı daha sert bir tutum içinde. Örneğin Saarland başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, kavganın daha da ilerlemesi durumunda Türk politikacılarının konuşma yapmasının yasaklanmasını istiyor. Kramp-Karrenbauer, konuyla ilgili açıklamasında “Türk iç siyasetindeki çatışmanın Almanya’da işi yok. Ülkemizin iç huzurunu bozan seçim konuşmaları yasaklanmalı” ifadesini kullandı.

Hıristiyan Demokrat Birlik dış politika sözcüsü Norbert Röttgen de bu fikri paylaşıyor ve böyle bir uygulamanın düşünce özgürlüğünü kısıtlamak anlamına gelmediğini düşünüyor. Röttgen’e göre ortamın gerilmesi Almanya’nın menfaatine olmadığı gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın insanları seferber etmesine yarar.

AB TOPRAKLARINDA YASAK İSTEYEN POLİTİKACILAR DA VAR

AB politikacıları arasında ise referandum konuşmalarının yasaklanmasını isteyenler daha çok göze çarpıyor. Örneğin Avrupa Parlamentosu’nun başkan yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, Türk bakanlarının AB ülkelerinde seçim konuşması yapmasının yasaklanmasını istedi. Lambsdorff, bu konuda AB’nin fikir birliğine varması gerektiğini ifade etti. Hollanda’nın tutumunu öven politikacı, “Almanya çekingenliğe devam ederken Hollanda bu işin nasıl yapılması gerektiğini gösterdi” ifadesini gösterdi.