Almanya’da Türkçe için bir kaşık suda fırtına koparılıyor

Almanya’da Türkçe için bir kaşık suda fırtına koparılıyor

Almanya’nın Neumünster şehrinde okullardaki Türkçe derslerine giren öğrenci sayısı Almanya’nın bütün şehirlerinde olduğu gibi çok az. Bu yüzden şehirde sadece iki Türkçe öğretmeni var. Şehirdeki yerel politikacılara bu sayı bile çok geliyor. Sebebi ise bu öğretmenlerin Türkiye’nin gönderdiği öğretmenler olması.Politikacıların bahanesi ise Türkiye’deki gelişmeler ve bu gelişmelerin Türkiye’ye olan yansımaları. Alman basını DİTİB imamlarının casusluk

Almanya’nın Neumünster şehrinde okullardaki Türkçe derslerine giren öğrenci sayısı Almanya’nın bütün şehirlerinde olduğu gibi çok az. Bu yüzden şehirde sadece iki Türkçe öğretmeni var. Şehirdeki yerel politikacılara bu sayı bile çok geliyor. Sebebi ise bu öğretmenlerin Türkiye’nin gönderdiği öğretmenler olması.Politikacıların bahanesi ise Türkiye’deki gelişmeler ve bu gelişmelerin Türkiye’ye olan yansımaları. Alman basını DİTİB imamlarının casusluk faaliyetlerinin üzerine yoğun bir şekilde gitmişti. Aynı şekilde bir başkonsoloslukta öğretmen, öğrenci ve velilerden casusluk yapmaları istendiği yönündeki iddialar Alman basınını günlerce meşgul etmişti.

BÜTÜN PARTİLER TÜRKÇE DERSİNE KARŞI BİRLİK OLMUŞ

Bu iddialar seçimlerin yaklaştığı Almanya’da Türklerin haklarına karşı çıkan seçmenlerin gözüne girmek için büyük değer taşıyor ve gerektiğinde bir kaşık suda fırtına kopartılabiliyor. Bu yüzden de Schleswig-Holstein’ın bu eyaletinde Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) eyalette Türk konsolosluklarıyla yapılan Türkçe dersi sözleşmelerinin gözden geçirilmesini istiyor.Bu sözleşmeye göre Almanya’nın başka eyaletlerinde olduğu gibi öğretmen masraflarını Türkiye karşılıyor ve okul sınıf veriyor. Ders müfredata tabi olmadığı için öğrencilere not verilmiyor. Öğrenci sayısının çok az olmasının bir sebebi de bu.

EYALETTE 25, ŞEHİRDE SADECE İKİ TÜRKÇE ÖĞRETMENİ VAR

Eyalette, konsolosluğun atadığı 25 öğretmen var ve Almanya’nın bu öğretmenleri kontrol etme hakkı yok. Bu yüzden politikacılar Türkçe dersinde milliyetçilik aşılanacağını öne sürerek kontrolü ele almak istiyor. Ancak Almanya’nın genel olarak anadili derslerini ihmal ettiği biliniyor.

DERSTE MİLLİYETÇİLİK VE DİN ÖĞRETİLİYOR İDDİASI

FDP’den Reinhard Rüge, çocukların siyasi olarak endoktrine edilmesini kabul etmediğinden dolayı Türkçe dersine karşı çıktığını söylerken, CDU’lu Wolf Rüdiger Fehrs de aynı şekilde milliyetçi içeriğin çocuklara aktarılmasını istemediklerini kaydediyor. Fehrs’e göre devletin organize ettiği bir dil dersi öğrencilere dini anlatamaz. Anlatılması gerekenler ise, insan hakları ve ondan neşet eden hoşgörü, özgürlük, hukuk devleti ve demokrasi olmalı.SPD’nin okul politikaları sözcüsü Bernd Delfs de aynı görüşte. Delfs’in anlattığına göre partisi konsoloslukların verdiği anadili derslerine kesinlikle karşı ve kamuoyunda dile getirilen kaygılar karşısında anlayışlı. Bu yüzden SPD olası AB ülkesi olmaktan kaynaklanan hukuki problemlerden bağımsız olarak sözleşmenin tekrar görüşülmesinden yana.

ERDOĞAN NEUMÜNSTER’DEKİ ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİ KURAMAZ

Yeşiller’den Hans Heinrich Voigt da sınıflarda kapalı kapıların ardında öğretmenlerin ne anlattığını kimsenin bilemeyeceğine dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şehirde yaşayan insanların üzerinde etkili olmasına net bir şekilde karşı durduklarını anlatan politikacı, dinle devletin birbirinden ayrı tutulmasının kendileri için önemli olduğunu, ancak bunun Türkiye’de rafa kaldırıldığını ifade ediyor.

DERSİ VEREN ÖĞRETMEN SAYISI SADECE İKİ

Şehirdeki okul kurulunun verdiği bilgiye göre iki Türkçe öğretmeni dört okulda ders veriyor. Politikacıların şehirde yaşayan binlerce Türk çocuk ve gencinin Türkçe dersi alma ihtiyacının nasıl karşılanacağına dair bir açıklaması ise yok. Almanya’da Türkçe öğretmeni yetiştiren tek üniversite ise Essen’de.Geçtiğimiz 21 Şubat’ta Uluslararası Anadili Günü kutlanmış, bu günde de Türkçe Almanya’nın gündemine oturamamıştı.