Almanya’da enflasyon sınırlarını aşmak üzere

Almanya’da enflasyon sınırlarını aşmak üzere

Almanya’da hayat giderek pahalaşıyor. Federal İstatistik Dairesinin verilerine göre enflasyon 2013 yılından bu yana ilk kez en yüksek seviyeye çıktı. Enflasyon geöen yılın başına oranla yüzde 1,9 oranında arttı ve pahalılık ciddi biçimde hissedilen eşiğe dayandı.Fiyatların artmasında ise yine yükselişe geçen akaryakıt, ısınma için kullanılan yakıt ve kira fiyatları belirleyici rol oynadı. Ocak ayında enerji

Almanya’da hayat giderek pahalaşıyor. Federal İstatistik Dairesinin verilerine göre enflasyon 2013 yılından bu yana ilk kez en yüksek seviyeye çıktı. Enflasyon geöen yılın başına oranla yüzde 1,9 oranında arttı ve pahalılık ciddi biçimde hissedilen eşiğe dayandı.Fiyatların artmasında ise yine yükselişe geçen akaryakıt, ısınma için kullanılan yakıt ve kira fiyatları belirleyici rol oynadı. Ocak ayında enerji fiyatları geçen yılın sonuna göre yüzde 5,8 oranında arttı. Böylelikle evlerde kullanılan energi 2012 yılından bu yana ilk kez ciddi oranda pahalı hale geldi.

ENFLASYON YÜZÜNDEN TÜKETİCİLER BAŞKA ALANLARDA KEMER SIKMAK ZORUNDA

Artan fiyatların tüketimi frenleme tehlikesi de var. Tüketiciler, arabanın deposunu doldurma, evin içini ısıtma gibi temel ihtiyaçlar için giderek daha fazla para ödeyince diğer masraflar için fazla imkan kalmıyor. Tüketim ise Alman ekonomisinin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor.

GIDA FİYATLARI YÜZDE 3,2 ORANINDA ARTMIŞ

İktisat uzmanları ise akaryakıt fiyatlarına gelen zamla birlikte görülen enflasyonun önümüzdeki aylarda düşeceğini tahmin ediyor. Hatta yıl boyunca kayda değer bir enflasyon da olmayacak. Federal Merkez Bankası’nın tahminlerine göre yıl sonundaki enflasyon oranı yüzde 1,4 olacak. Bu da geçen yıla göre yüzde 0,5 oranında artış anlamına geliyor.Ocak ayında tüketiciler kısmen sezona da bağlı olarak gıda maddeleri için de fazla ödediler. İstatistiklere göre artış yüzde 3,2 oranında. Hizmet sektöründeki artış ise yüzde 1,2 olarak hesaplanmış.Enflasyonun en önemli sebeplerinden biri de kira masrafları. Tüketicilerin masraflarının yüzde 20’sine tekabül eden bu alandaki artış da bir yıl öncesine göre yüzde 1,6 oranında gerçekleşmiş.

ALMANYA EURO SINIRINA YAKLAŞTI

Almanya’da enflasyonun yüzde 2’ye ulaşmaması çok önemli. Sebebi ise bunun para politikasının bir parçası olması. Avrupa Merkez Bankası, orta vadede Euro’nun geçerli olduğu ülkelerde yüzde 2’nin altında fiyat artışı hedefliyor. Bu hedefe yıllardır ulaşılamıyor.