Almanya’dan Erdoğan’a cevap: Tehditle bir yere varılmaz!

Almanya’dan Erdoğan’a cevap: Tehditle bir yere varılmaz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB Parlamentosu’nun üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istemesi üzerine mülteci kartını göstermesi üzerine Almanya’dan uyarı geldi. \r\n\r\n

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB Parlamentosu’nun üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istemesi üzerine mülteci kartını göstermesi üzerine Almanya’dan uyarı geldi.Almanya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği Parlamentosu’na rest çekmesinden sonra taraflara gerilimi durdurma çağrısında bulundu. AB Parlamentosu’nun Türkiye’nin AB üyeliğinin durdurulması yönünde tavsiye karar alması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sınırları mültecilere açma tehdidinde bulunması üzerine harekete geçen Berlin, gerilimin durdurulmasını istedi.Federal Hükümet’in sözcülerinden Ulrike Demmer, her iki taraftan yapılan tehditlerin de meselelerin çözümünde yardımcı olmayacağını söyledi. Zorlukların olduğu yerde bir araya gelerek konuşmak gerektiğine işaret eden Demmer, Federal Hükümet’in AB ile Türkiye arasındaki mültecilerle ilgili anlaşmaları ortak bir başarı olarak gördüğünü ifade etti. Demmer’e göre bu başarının devamı bütün tarafların menfaatinin bir gereği.erdoganAB Parlamentosu, perşembe günü oybirliği ile aldığı bir kararla Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili müzakerelerin geçici olarak dondurulmasından yana tavır koymuştu. Bunun üzerine tepki gösteren Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı: “Daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu bilesiniz. 53 yıldır bu ülkeye AB’nin kapısını açmayanlar yaptırım mı uygulayacak? Ne oldu, yaptırım uyguluyorlarsa ne oldu? Battık mı? Yaptırımlar bizi çökertmez.”

MÜZAKERELERİN DURDURULMASIN ALMANYA DA KARŞI

Müzakerelerin durdurulmasına Alman Dışişleri de karşı. Dışişleri Dairesi’nin açıklamasının satır aralarında bunu görmek mümkünken, Dışişleri Bakanı Steinmeier de Erdoğan’ın mağdur rolüne bürüneceğinden yola çıkarak müzakerelerin devamını istiyor.Federal Hükümet, bu tehdit karşısında temkinli bir tepki gösterse de bütün siyasi partiler tehdidi henüz sindirebilmiş değil. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) bu partilerin başına geliyor.

ŞANTAJLARA BOYUN EĞMEMELİ

Partinin lideri Horst Seehofer, Federal Hükümet’in de AB’nin de Erdoğan’ın şantajlarına boyun eğmemesi gerektiğini söyledi. AB’nin kararını doğru bulan politikacı, özgür dünyanın Türkiye’de olan biten karşısında susamayacağını dile getirdi.Seehofer’e göre şayet Erdoğan tehdidini gerçekleştirir ve mültecilere sınırları AB’nin yolunu tutacakları şekilde açarsa böyle bir durumda AB’nin dış sınırlarını oluşturan ülkelere yadım etmek ve hangi mültecinin koruma ihtiyacı olduğuna oralarda karar vermek gerekiyor.

AVUSTURYA: BU TEHDİT GÖSTERİYOR Kİ, TÜRKİYE’YE BAĞIMLI KALAMAYIZ

Avusturya ise Erdoğan’ın tehdidini reddediyor. Ülkenin içişleri bakanı Wolfgang Sobotka, “Bu tarz bir konuşma tercihi Türkiye’ye bağımlı olmamamız gerektiği yönündeki düşüncemizi maalesef tasdik ediyor” şeklinde konuştu.Almanya’daki güvenlik güçleri ise Erdoğan’ın tehdidinin gerçek olacağına ve mülteci sayısının tekrar ciddi bir şekilde artacağına ihtimal vermiyor. Almanya, Erdoğan’ın bu tepkisini daha ziyade kendi ülkesindeki insanların teskin etmeye yönelik bir çaba olarak görüyor ve milyonlarca mültecinin olduğu bir ortamda işsizlikten şikayet eden insanları susturma girişimi olarak değerlendiriyor. Hatta Erdoğan mültecilere sınırları açsa bile geçen yıl yaşanan kaosun aynısı yaşanmaz.Diğer taraftan AB Parlamentosu’nun aldığı tavsiye kararının AB Komisyonu nezdinde bir bağlayıcılığı yok. Karar sadece siyasi bir işaret olarak işe yarıyor.