Alman istihbaratı MİT’e karşı hangi önlemleri aldı?

Alman istihbaratı MİT’e karşı hangi önlemleri aldı?

Alman güvenlik birimleri MİT’in Alman devlet kurumlarını yanlış bilgilerle manipüle etmesinden korkuyor. Alman iç istihbaratı bunu engellemek için için bir grup kurdu.

Alman hükümeti, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) Almanya’da yoğun bir faaliyet yürüttüğünü düşünüyor ve bu faaliyetlerin arasında yanlış bilgilerin yayılması yoluyla halkın manipüle edilmesi de olduğu endişesini taşıyor. Alman güvenlik birimlerinin ulaştığı bilgilere göre MİT tercümanları kullanarak Alman makamlarındaki bilgilere ulaşıyor.

MİT EN ÇOK ALMANYA’DA FAAL

MİT’in diğer Avrupa ülkelerinde de yoğun faaliyet başlattığı Alman güvenlik mercilerince biliniyor. Almanya’nın bu faaliyetlerden daha çok etkilendiğinden yola çıkan iç istihbaratından sorumlu Federal Anayasayı Koruma Dairesi bu konuyla ilgili olarak bir değerlendirme grubu kurmuş durumda. Güvenlik birimleri de başta Fransız gizli servisleri olmak üzere MİT’in faaliyet yürüttüğü diğer ülkelerin gizli servisleri ile işbirliğine gidecek.

MİT TERCÜMANLARI KULLANARAK ALMANYA’YI MANİPÜLE EDEBİLİR KORKUSU

Devlet televizyonu WDR ve NDR’in haberine göre Anayasayı Koruma Teşkilatının bir raporunda MİT’in Alman kamuoyunu farklı şekilde bilgilendirerek manipüle edebileceği korkusuna yer veriliyor. Alman gizli servisi, MİT’in gizli servis operasyonları vasıtasıyla Alman kurumlarının kararlarını etkilemeye ne derece muktedir olduğunu ortaya koymaya çalışıyor.

NATO İTTİFAKI VE TERÖRLE BİRLİKTE MÜCADELE ALMANYA’NIN ELİNİ KOLUNU BAĞLIYOR

Almanya’nın dezenformasyon yoluyla devlet kurumlarını yanlış yönlendirebileceğini düşündüğü diğer mihraklardan biri de Rus gizli servisleri. Ancak Alman iç istihbaratına bakan Anayasayı Koruma ile dış istihbaratına bakan BND’nin özellikle MİT ile olan ilişkisi kritik olarak değerlendiriliyor. Sebebi ise Almanların İslam dinini terör eylemlerine alet eden gruplarla mücadelede MİT ile birlikte çalışması gerektiği ve Türkiye’nin Almanya ile birlikte NATO kapsamında müttefik olmaları.

ALMANYA MUHALİFLER HAKKINDA MİT’E BİLGİ VERMEMEKTE KARARLI

Ne var ki, MİT’in Almanya’da da muhalif görülenlerin peşine düşmesi bu işbirliğine gölge düşürüyor. Anayasayı Koruma Dairesi, muhalif olmakla suçlananlarla ilgili olarak MİT’e bilgi vermemeyi bir kural haline getirmiş durumda.Sol Parti ise bunun yeterli olmadığını düşünüyor ve daha fazla önlem alınmasını istiyor. Partiye göre MİT’in Almanya’daki müdahaleleri hukuka aykırı ve bu ülkede yaşayan demokrat muhalifler için bir tehdit unsuru. Sol Parti, cezalandırmayı beraberinde getiren önlemlerin yanı sıra Türk ajanların sınır dışı edilmesini ve MİT ile işbirliğine son verilmesini doğru bir politika olarak görüyor.