Alman dış istihbaratı BND yabancı gazetecileri dinlemiş

Alman dış istihbaratı BND yabancı gazetecileri dinlemiş

Alman dış istihbaratı BND’nin yabancı gazetecileri yıllarca dinlediği iddia ediliyor. Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre BND, 1999 yılından itibaren gazetecilerin Afganistan, Pakistan ve Nijerya’daki ofis ve bağlantılarını hedefine koymuş. Takip edilen gazetecilerin arasında Reuters, New York Times ve BBC gibi dünya çapında medya kuruluşlarının muhabirleri de var.Der Spiegel’in ele geçirdiği bilgilere göre Alman

Alman dış istihbaratı BND’nin yabancı gazetecileri yıllarca dinlediği iddia ediliyor. Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre BND, 1999 yılından itibaren gazetecilerin Afganistan, Pakistan ve Nijerya’daki ofis ve bağlantılarını hedefine koymuş. Takip edilen gazetecilerin arasında Reuters, New York Times ve BBC gibi dünya çapında medya kuruluşlarının muhabirleri de var.Der Spiegel’in ele geçirdiği bilgilere göre Alman istihbaratının takip listesinde gazetecilere ve yazıişlerine ait en az 50 telefon ve faks numarası veya e posta adresleri bulunuyor. Bunun dışında BND, BBC’nin Afganistan’daki bir düzineden fazla bağlantısını, Londra’daki merkezini ve BBC World Service’in yazıişlerini hedefine koymuş. Listede New York Times’ın Afganistan’daki bağlantıları ve Reuters’in Afganistan, Pakistan ve Nijerya’daki telefonları da yer alıyor.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE ÇİRKİN SALDIRI

Sınır Tanımayan Gazeteciler adlı kuruluş BND’nin gazetecilere yönelik faaliyetlerini basın özgürlüğüne karşı çirkin bir saldırı ve anayasayı ihlalin yeni bir boyutu olarak değerlendirdi. Kuruluş, BND’nin gazetecileri dinlemeye devam etmesinden korktuklarını duyurdu ve yeni çıkarılan BND yasasının da bunu engelleyemeyeceğini ileri sürdü.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SADECE ALMANYA’DA TEMEL HAK DEĞİL

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) ise Federal Hükümet’ten eksiksiz bir açıklama istedi. Kuruluşun başkanı Frank Überall, “Şayet şüphe doğruysa bu basın özgürlüğüne ağır bir darbe anlamını taşır” dedi ve basın ve fikir özgürlüğünün sadece Almanya sınırları dahilinde değil Almanya dışında da teme hak olduğunu hatırlattı. BND, DJV’nin konuyla ilgili soruları cevaplamamış ve sadece operasyonel konularla ilgili olarak sadece Federal Hükümeti ve Federal Meclis’in yetkili kurullarına hesap verebileceğini ifade etmiş. DJV bu yüzden Federal Hükümet’in kimin, neden ve ne kadar süreyle takip edildiğini açıklamasını istiyor.

GAZETECİLERİ TAKİBE ALANLARIN ERDOĞAN VE PUTİN’DEN FARKI KALMAZ

Haber karşısında muhalefet partilerinden de tepkiler yükseliyor. NSA Araştırma Komisyonu’nun başkanı olan Sol Partili Martina Renner Federal Hükümet’ten tepki göstermesini ve özellikle BND’nin bağımsız ve ciddi bir revizyona tabi tutulmasını istedi. Yeşiller’den Konstantin von Notz da gazetecileri takibe alanların Putin, Erdoğan ve diğer otoriter hükümdarlardan farkının kalmayacağını savundu.

BND CASUSLUK FAALİYETLERİYLE ALMANYA’NIN ELİNİ ZAYIFLATIYOR

Bu haberle birlikte Almanya’nın uluslararası itibarı biraz daha zarar gördü. Kısa süre önce Başbakan Angela Merkel NSA Araştırma Komisyonu’na tanık olarak çağrılmış ve Almanya’nın da müttefik ülkeleri dinlediği bilgisine çok sonradan vakıf olduğunu anlatmıştı. Almanya so günlerde DİTİB’in ve Türk temsilciliklerinin casusluk faaliyetleri yürüttüğünden yola çıkıyor. Şayet BND ile ilgili iddialar doğrulanırsa Almanya’nın başka ülkeleri casusluk faaliyetleriyle suçlaması güçleşecek.