Alman basını bugün ne yazdı? (13 ekim 2016)

Alman basını bugün ne yazdı? (13 ekim 2016)

Alman basını 13 ekim 2016 tarihinde hangi haberlerle öne çıktı? Alman basını bugün hangi konuları ele aldı? Alman basını bugün ne yazdı? İşte Alman basınındaki o haberler…\r\n\r\n
Alman basını 13 ekim 2016 tarihinde hangi haberlerle öne çıktı? Alman basını bugün hangi konuları ele aldı? Alman basını bugün ne yazdı? İşte Alman basınındaki o haberler…13 ekim 2016 tarihli Alman basının da bugün öne çıkan haberler arasında Avrupa’nın Rusya’ya karşı yaklaşımı ve Almanya’nın IŞİD’e karşı mücadelesinde Türkiye’nin misyonunu büyütmesi yer alıyor.

ALMAN BASINI

alman-basini

Mitteldeutsche Zeitung

“Burada konu ‘sadece’ ülkenin bir müttefik olarak NATO içerisinde oynayacağı rol. Eğer hâlâ Federal Hükümet’in siyasi itibar kaybının sınırlarına gelmek pahasına, IŞİD’e karşı mücadelede Alman Tornado jetlerine üs olarak İncirlik’te neden ısrar ettiğini kestirmeye çalışan varsa o da herhalde artık anlamıştır. Çekilmenin herhangi bir getirisi olmayacaktı zira Türkiye’de benzer operasyonlar açısından gerekli olan başka üsler de var. Şimdi de AWACS keşif uçakları söz konusu. NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var. Almanya’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Suriye’deki ve Irak’taki savaş nedeniyle (Türkiye) hem bir partner hem de bir operasyon üssü olmak açısından önemli. İnsan bu noktada kendisine daha kolay partnerler dileyebilir. Bu kadar çetin olmayan durumların düşünü kurabilir. Hakikat ise farklı.”

Frankfurter Rundschau

 “Alman Ordusu’nun IŞİD teröristlerine karşı genişletilmiş operasyonunda sorun, birkaç Alman askerinin NATO AWACS uçaklarından Suriye ve Irak’taki iç savaş bölgesinin hava sahasını gözetleyecek olması değil. Askeri açıdan hatta bu anlamlı da. Nihayetinde AWACS radarları, Amerikan ve Rus savaş jetleri arasındaki muhtemel çarpışmaları önleyebilir. Ama işte tam da burada sorunlar başlıyor. Hem ittifak hem de Almanya sürekli daha fazla, sonuçları net olarak görülemeyen bu çatışmanın içine çekiliyor. Bu tehlikeli olabilir. Berlin şimdiye kadar Suriye çatışmasında oynadığı arabuluculuk rolünü genel olarak özelde de Rusya karşısında yitirebilir. Batı’nın cihatçılara karşı mücadelede hâlâ siyasi bir konsepte sahip olmaması hâlâ daha ağır basıyor. Bunun da acısı çıkabilir. Zira bir çatışmanın içine giren, oradan nasıl çıkacağını da bilmek zorunda.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung

“Her ne kadar bir çaresizlik gibi görünse de güdümlü Rus devlet medyasının yaydığı savaş histerisi açısından, Kremlin’e kendi araçları ve ses tonuyla yanıt vermemek önemli. Bu taviz vermek anlamına gelmez. Ölçülü yanıtlar da sert ve yanlış anlaşılamayacak bir biçimde formüle edilebilir. Bu yanıtlar arasında Rusya’ya yeni yaptırımlar da yer almalı. Bunlarla Rus siyasetini değiştirmek yönünde ciddi bir umut olduğundan değil. Kremlin’e yaklaşımı nedeniyle ödemek zorunda olduğu bedelin gittikçe daha da yükseldiğini göstermek için. Yazın mevcut yaptırımların yumuşatılması üzerine yapılan tartışmanın sona ermesi lazım.”

Münchner Merkur

“Saksonya polisinden farklı olarak üç Suriyeli sığınmacı, vatandaşları olan 22 yaşındaki teröristi zararsız hale getirmek için her şeyi doğru yaptı. Günler süren suskunluğun ardından İçişleri Bakanı’ndan dün ‘takdir ve teşekkür’ geldi, ama oldukça soğuk, memur dilinde toparlanmış bir cümleyle. Fransa’da 3 Amerikan askeri Thalys treninde bir saldırganın üzerine çullandıklarında ertesi gün cumhurbaşkanının huzurunda madalya aldılar. Eğer 3 Suriyelinin davranışı gayet doğal karşılanıyorsa bile, biraz daha cumhuriyetçi coşku olabilirdi. Nihayetinde ileride de sürekli mesele, Müslüman topluluklarında sığınmacı ve ilticacıları tehlikeli unsurlara karşı işbirliğine kazanmak olacak.”