40’lı yaşlarda nelere dikkat etmeli, neler yapmalıyız?

40’lı yaşlarda nelere dikkat etmeli, neler yapmalıyız?

“Yaş 35 yolun yarısı eder. / Dante gibi ortasındayız ömrün…” Böyle diyor Cahit Sıtkı Tarancı “35 Yaş” şiirinde. Yaş 35-40 olduğunda akışı değişir yaşamın yavaş yavaş. Yıllar hızla geçtikçe, yaşımız ilerledikçe,  buna paralel olarak da sağlığımızla ilgili risklerde artar. Hastalıklar kendini daha sık göstermeye başlar. Ama tedbirli olursak ve vücudumuzun verdiği sinyalleri doğru ve zamanında değerlendirebilirsek, endişelenmemiz

“Yaş 35 yolun yarısı eder. / Dante gibi ortasındayız ömrün…” Böyle diyor Cahit Sıtkı Tarancı “35 Yaş” şiirinde. Yaş 35-40 olduğunda akışı değişir yaşamın yavaş yavaş. Yıllar hızla geçtikçe, yaşımız ilerledikçe,  buna paralel olarak da sağlığımızla ilgili risklerde artar. Hastalıklar kendini daha sık göstermeye başlar. Ama tedbirli olursak ve vücudumuzun verdiği sinyalleri doğru ve zamanında değerlendirebilirsek, endişelenmemiz için hiçbir neden kalmaz. Peki, 40’lı yaşlarda nelere dikkat etmeli , neler yapmalıyız?Diyabet Sık sık susuyor ve en basit işleri yaparken bile yorgunluk hissediyorsanız basit bir idrar testi ile diyabetiniz olup olmadığından emin olmalısınız. Kontrol altına alınmayan diyabet körlük sebebi olmasının yanı sıra ölümcül de olabiliyorKan basıncıÜlkemizde her 3 yetişkinden birinde yüksek tansiyon görülüyor. Üstelik bu hastalık çok sinsi; yani uzun süre fark edilemeyebiliyor. Kan basıncını düzenli olarak ölçtürerek yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına hatta kalp krizine bile önlem alabilirsiniz.

Osteoporoz (Kemik erimesi)

Kemik erimesi kadınları daha çok 40’lı yaşların sonu ile 50’li yaşların başlarında etkiliyor. Ancak erken dönemde kemik yoğunluğu testleri yaptırmakta önlem almak açısından faydalı. D Vitamini takviyesi almak ve kalsiyum seviyelerini düzenlemek kemik erimesi riskini azaltıyor. Erken menopoza giren bayanlarda bu taramalar daha büyük önem taşıyor.Spor     Bu yaşlarda bazı egzersizler yapmak hem yavaşlayan metabolizmayı hızlandırıyor hem de eklemlerinyuzme esnek ve güçlü olmasını sağlıyor. Yüzme kasları, tendonları ve bağları güçlendirme özelliği ile bu yaşlarda özellikle öneriliyor. 40 yaşından sonra her yıl kas yoğunluğunun yaklaşık % 2’sini kaybeden kadınlar için, suyun direncine karşı yapılan ve tüm vücudu çalıştıran yüzme önemle öneriliyor.Bağırsak kanserine karşı dikkatli olun Bağırsak kanseri vakalarının yüzde 97’si 50 yaş ve üzerinde görülüyor. Bu nedenle 40’lı yaşlarda yaptırılan kontrollerle tüm kanser türlerine olduğu gibi bağırsak kanserine de önlem alınabiliyor. Eğer ailenizde de bağırsak kanseri geçirmiş birileri varsa bunu doktorunuzla mutlaka paylaşın.Kanayan diş etlerine dikkat  Dişlerinizi fırçalarken diş etleriniz kanıyorsa dikkat. Kanayan diş etleri tedavi edilmediğinde diş kayıplarına neden olabiliyor. Ayrıca kanayan diş etleri 700’den fazla bakterinin kanınıza karışmasına, uzun vadede ise kalp hastalıklarına yok açabiliyor. Eğer diş etleriniz kanıyorsa mutlaka diş hekiminize başvurun.Aşırı bitkinlik yorgunlukHiçbir neden yokken bitkinseniz ve bu uzun zamandır devam ediyorsa tiroid beziniz yeterince çalışmıyor olabilir.  Hipotiroidi hastalığınız olabilir.  Bu hastalık ilerlediğinde ise kalp yetmezliğine neden olabiliyor. Sürekli halsiz hissediyorsanız, kilo alıyorsanız, saçlarınız zayıfladıysa, sesinizde de bir kalınlaşma varsa hemen bir endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız. Basit bir kan testi ile sonucu kolayca öğrenebilirsiniz.İnatçı şişkinlikKarnınızda bir şişkinlik varsa,  karın ağrısı çekiyorsanız ve iştahınız azaldıysa yumurtalık kanserinden şüphelenmek gerekebilir. Yumurtalık kanseri daha çok 40 yaş üzeri kadınlarda görülen ve hatta, smear testiyle fark edilemediği için sinsi bir hastalık. Bu nedenle eğer olağan dışı bir belirti fark ederseniz hemen kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza danışın. Kanserde erken teşhis çok çok önemli. Bunu asla unutmayın!