Ortak tuvalet fikrini kadınlara sordunuz mu?

Ortak tuvalet fikrini kadınlara sordunuz mu?

Berlin Senatosu’nun kendini erkek veya kadın hissetmeyenleri ayrımcılığa tabi tutmamak için ortak tuvalet çalışması ve bunun için harcama yapması tepkilere yol açtı. Ancak bu tepkilerin daha ziyade popülist sağ parti AfD’den gelmesi dengeli bir tartışmanın önünde engel. Berlin Senatosu, kendini herhangi bir cinsiyete ait hissetmeyenlerin ayrımcılığa maruz kaldıklarını hissetmemeleri için iki yıldır yoğun çaba sarfediyor.

Berlin Senatosu’nun kendini erkek veya kadın hissetmeyenleri ayrımcılığa tabi tutmamak için ortak tuvalet çalışması ve bunun için harcama yapması tepkilere yol açtı. Ancak bu tepkilerin daha ziyade popülist sağ parti AfD’den gelmesi dengeli bir tartışmanın önünde engel.

Berlin Senatosu, kendini herhangi bir cinsiyete ait hissetmeyenlerin ayrımcılığa maruz kaldıklarını hissetmemeleri için iki yıldır yoğun çaba sarfediyor. Senato’nun aklına ilk gelen sorun ise tuvalet. Erkek ve kadınlar için ayrı ayrı tuvaletlerin bulunmasının bu gruptaki insanları inciteceğinden yola çıkan Senato’nun çözümü ilginç.Senato bu gruptaki insanlara özel bir tuvalet elbette düşünmüyor. Çözüm; erkek, kadın veya cinsiyetsizlerin ortak kullanacağı tuvalet! Senato bunun için iki yıldan bu yana ortak tuvalet uygulamasına geçmenin mümkün olabileceği kamu binalarını araştırmış ve on kurum seçmiş. Daha doğrusu dışarıdan bir planlama bürosu tutarak bu görevi ona vermiş.Planlama bürosu 5 bin Euro karşılığında aralarında bir polis, bir itfaiye, bir maliye dairesi, iki daire mahkemesi, bir iş bulma kurumu ve bir okulun da bulunduğu on binayı tespit etmiş. 2015 yılında da Entegrasyon, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’ndaki iki tuvalet ortak kullanıma açılmıştı.

POPÜLİST AfD, KARŞI ÇIKAN HERKESİN TERCÜMANI OLMAYI BAŞARDI

2014 yılında Korsanlar’ın önerdiği bu uygulama Yeşiller ve Sol Parti tarafından destekleniyor. Hatta sayının arttırılması teklifi Yeşiller partisinden Adalet Senatörü Dirk Behrendt’ten gelmiş. Konu oldukça tartışmalı olsa da tartışmaya açılmamış olması büyük bir problem. Sebebi ise popülist sağ parti AfD’nin tartışma boşluğunu doldurması ve uygulamaya karşı olan herkesin duygularına tercüman olması. Pek çok kişi de ayrımcılıkla ilgili çözülecek ve masraf yapılacak çok daha hayati sorunların varlığından şikayet ederek uygulamaya karşı çıkıyor.

ORTAK TUVALET KULLANIMINA GEÇMEDEN ÖNCE KADINLARIN FİKRİ ALINMALI

Alman gazeteci Gunnar Schupelius ise bu uygulama hakkında öncelikle kadınların fikrinin alınmasını istiyor. Ortak tuvalet kullanımının özellikle özel sektörde oldukça yaygın olduğunu ve dezavantajlarını görmenin mümkün olduğunu anlatan Schupelius, bir kafe tuvaletinde yaşadığı anıyı okurlarıyla şöyle paylaşıyor: “Geçenlerde yeni tamirattan geçmiş bir kafeye gittim. Kafenin bodrum katında ortak kullanılan bir tuvalet vardı. Bu tuvalet yanyana iki tuvalet kabininden ve ortadaki lavabodan oluşuyordu. Bir kadın önümden ilerledi ve sol kabine yöneldi. Omzunun üzerinden arkasına baktı ve beni görünce şaşırıp kaldı. Özür diledim ve kabine girene kadar bekledim, ardından ben de sağ kabine girdim. Kısa bir süre sonra hemen hemen aynı zamanda kabinlerimizden çıktık ve lavabonun önünde kalakaldık. İkinci kez özür diledim. Kadın yine şaşkınlık içinde yüzüme baktı. Öyle anlaşılıyordu ki varlığım onu rahatsız etmişti. Bunu anlayabiliyordum ama benim de görünmez olacak halim yoktu. Ben de yanında bekledim, ellerini yıkadıktan sonra ben de yıkadım. O esnada o da acele ile oradan ayrıldı. O an tuvalete gitmenin beni hiçbir zaman bu kadar rahatsız etmediğini farke ettim ve bunun neden böyle olmak zorunda olduğunu kendime sordum. Dünyadaki düzensizliği tuvaletlerin ortak kullanılması mı düzeltecekti?”