DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Önyargı asılsız çıktı: En çok yardım edenler Müslümanlar!

Önyargı asılsız çıktı: En çok yardım edenler Müslümanlar!

Almanyalı Müslümanların mültecilere yeterince yardımcı olmadığı yönündeki iddialar asılsız çıktı. Bir araştırmaya göre Almanyalı Müslümanlar ülkeye gelen mültecilere çok ciddi anlamda yardımcı oluyorlar. Araştırma Bertelsmann Vakfı tarafından yaptırılmış ve ortaya çıkan sonuca göre Almanyalı Müslümanların neredeyse yarısı (yüzde 44) mültecilere sorunlarını çözme konusunda yardımcı olmuş. Vakıf esasında dini kuruluşların iltica başvurusunda bulunanlara yaptığı yardımın boyutlarını

Almanyalı Müslümanların mültecilere yeterince yardımcı olmadığı yönündeki iddialar asılsız çıktı. Bir araştırmaya göre Almanyalı Müslümanlar ülkeye gelen mültecilere çok ciddi anlamda yardımcı oluyorlar. Araştırma Bertelsmann Vakfı tarafından yaptırılmış ve ortaya çıkan sonuca göre Almanyalı Müslümanların neredeyse yarısı (yüzde 44) mültecilere sorunlarını çözme konusunda yardımcı olmuş.

Vakıf esasında dini kuruluşların iltica başvurusunda bulunanlara yaptığı yardımın boyutlarını araştırmış. Çıkan sonuç oldukça şaşırtıcı. Sebebi ise Hıristiyanların sadece beşte birinin (yüzde 21) dini inancı olmayanların ise altıda birinin (yüzde 17) mülteci hizmetlerinde yer almış olması.

Özellikle Suriyeli mültecilerin gelmesi ile birlikte Alman toplumunda gözle görülür bir gönüllü çalışma furyası başlamış ve bu çalışmalar sayesinde devletin omuzlarındaki yük önemli ölçüde hafiflemişti. Durum böyleyken Almanyalı Müslümanların neden mülteciler için yeterince angaje olmadığı sorusu sorulmaya başlamıştı.

MEDYA MÜSLÜMAN GÖNÜLLÜLERİ GÖRMÜYOR

Bu araştırma ile anlaşıldı ki, Müslümanların yaptığı yardımlar ya devletten bağımsız bir şekilde yapıldı ya da medyada hak ettiği yeri bulamadı. Bununla birlikte sayılara totalde bakıldığında mültecilere yardımcı olan Hıristiyan sayısı Müslüman sayısından elbette çok daha fazla. Bunun sebebi de Almanyadaki Hıristiyan sayısının Müslüman sayısını göre on kat fazla olması. 2015 yılı istatistiklerine göre Almanya’da 4,7 milyon Müslüman yaşıyor. Kiliselere kayıtlı olan Hıristiyan sayısı ise 46 milyon.

MÜSLÜMAN GÖNÜLLÜLER BAŞKA DİNDEN MÜLTECİLERE DE AÇIK

Bertelsmann Vakfı, bu araştırma ile Müslümanların mülteciler konusunda sosyal sorumluluk üstlenmediği yönündeki önyargıların yersiz olduğunun anlaşıldığını duyurdu. Araştırmaya göre Müslümanların dini anlamda nüfuz sağlama amacıyla mülteci hizmetlerini istismar ettikleri düşüncesi de yersiz. Gönüllü çalışan Müslümanlardan sadece yüzde 2’sinin mültecileri radikalleştirme amacı taşıdığı ortaya çıkmış. Müslümanların büyük bir bölümü ise başka dinlere karşı açık bir tutum sergilemiş. Bununla birlikte araştırmada Hıristiyan gönüllülerin mültecilerin dinini değiştirmesi konusunda ne kadar çaba sarfettiğine dair bir bilgi yok.

GÖNÜLLÜ ÇALIŞMALARDA  ÖZELLİKLE MÜSLÜMANLAR İHTİYAÇ

Müslümanların mültecilere ciddi oranda yardım etmesinin en önemli sebebi ise yardım ettikleri kişilerin kendi memleketlerinden geliyor olması. Bu insanların dilini bilen, manevi rehberlik yapabilen Müslüman gönüllülere Almanya’da özellikle ihtiyaç var. Bertelsmann Vakfı’na göre Müslüman gönüllüler bu yüzden mültecilerle Almanya ve Alman toplumu arasında önemli bir köprü.

ARAŞTIRMA BAŞKA ÜLKELERDE DE YAPILMIŞ

Bertelsmann Vakfı, bu araştırma için Almanya, Avusturya, İsviçre, Fransa, İngiltere ve Türkiye’de 10 bin kişiyi ankete tabi tutmuş. Sadece Almanya’da 1500 kişi ile görüşülmüş ve ardından Müslümanların ortaya koyduğu farklılığı anlamak için 1000 kişi daha ankete dahil edilmiş.